Vágólapra másolva!
Határozott mínuszba fordult át a délelőtti emelkedés után az európai piacok, mivel kedvezőtlen hírek érkeztek az eurózónán belüli inflációról, valamint a befektetők a spanyol banki audit eredményekre várnak, ami szerint 60 milliárd euró lehet a pénzintézetek tőkehiánya. 
Vágólapra másolva!

Zuhanásban Európa

Teljesen eltűntek a délelőtti pluszok a tőzsdékről, a spanyol IBEX-35 már 1,1 százalékos, a CAC 40 1,4 százalékos, a FTSE 100 és a DAX pedig 0,2-0,5 százalékos mínuszban van. A részvénypiacok rossz teljesítménye már a kötvényhozamokon is látszik, a spanyol és az olasz tízéves hozamok ismét emelkedtek, amivel a spanyol újra 6 százalék felett tartózkodik, az olasz pedig 5,1 százalék felett mozog.

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt szeptemberben a fogyasztói árindex az előzetes adatok alapján. A szakértők 2,4 százalékos bővülést vártak, miközben 2,7 százalékra ugrott a mutató.

Tovább gyengül a BUX

A délután folyamán tovább zuhant a BUX, immár 0,8 százalékos mínuszban tartózkodik, ami főleg a MOL és az Egis gyenge teljesítményének köszönhető.

Az olajipari cég papírjai 2,6 százalékos mínuszban vannak, ami mögött az a bejelentés állhat, hogy a horvát kormány elfogadhatatlannak tartja, ahogyan a MOL az INA-t irányítja. A pénzügyminiszter szerint a magyar fél a helyi kormányt kihagyva igazgatja leányát, ami egyáltalán nem tetszik a partnernek.

Fontos megemlíteni, hogy ma zárás után átsúlyozza a BÉT a hazai parkett főbb indexeit, melyről a héten már beszámoltunk.

Mínuszban nyitott Amerika

A napi maximumról lefordultak a határidős indexek, és már 0,4 százalékos mínuszban mozognak. A tegnap elért pluszok egy része már nyitáskor elolvadhat.

További rossz hír, hogy a Michigani fogyasztói hangulat indexet 79,2 pontról 78,3 pontra esett szeptember során, de ez alulmúlja a 79 pontos elemzői várakozást. A Chicagói beszerzési menedzserindex beesett az 50 pontos alá, a legfrissebb adatok alapján 49,7 pontra zsugorodott a PMI az előző havi 53 pontról. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 52,8 pontos értékre számítottak. Az 50 pont alatti érték a gazdasági aktivitás zsugorodását jelzi.

Ezen kívül tovább folytatódhat a Research in Motion részvényeinek emelkedése, mivel a tegnap esti gyorsjelentést szerint az árbevétel és az egy részvényre jutó profit is jobb lett a vártnál, amit kedvezően fogadtak a befektetők.