Vágólapra másolva!
A reggeli pluszok elolvadtak az európai piacokon, a DAX és a CAC is már a negatív tartományban mozog. A hazai tőzsdeindex, a BUX nem hajlandó komolyabb iránymutatásra, némileg a tegnapi záróár alatt ténfereg.
Vágólapra másolva!

Napon belül lecsorgást lehet látni

A 0,3-0,4 százalékos pluszos nyitás követően az eladók voltak türelmetlenebbek, ezzel pedig a főbb nyugat-európai tőzsdéken lefelé nyomták az árakat. Az amerikai határidős indexek a napi mélypontjuk körül mozognak, itt is az elgyengülést lehet látni. A piaci aktivitást a kora délután érkező makroadatok felpörgethetik.

A Stoxx 600 index leggyengébb tagjai között kapott ma helyet a Telekom Austria és a Continental AG is. Az előbbi drasztikus osztalékcsökkentést jelentett be, míg utóbbiban az egyik nagytulajdonos leépíti pozícióját. Az előző napi záróárhoz képest nagyjából 5 százalékos diszkont mellett válik meg a papíroktól a Schaeffler AG. Mindkét részvénnyel 4-5 százalékos mínuszban kereskednek.

Simán lezajlottak a mai állampapír kibocsátások

A magyar háromhónapos diszkontkincstárjegy kibocsátás is gond nélkül lezajlott, a hozamok csökkentek az előző héthez képest, bár az érdeklődés alacsonyabb volt, így csak a meghirdetett 45 milliárd forintnyi forrást vonta be az ÁKK.

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB, amivel kapcsolatban az elemzők némileg megosztottak, de a többség a 6,75 százalékos alapkamat csökkentésére számít, így 6,5 százalékra eshet a mutató.

A mai spanyol diszkontkincstárjegy-aukció ugyan sikeresen lezajlott, de a 4 milliárd eurós forrásbevonás a korábbi kibocsátáshoz képest hozamemelkedés mellett zajlott.

Együtt mozog a nemzetközi tőzsdékkel a BUX

Az európai piaci mozgásoknak megfelelő mozgást mutat a BUX index is, lecsorgást lehet látni 1,4 milliárd forintos forgalom mellett.

A nagyobb papírok közül a Richter és a Magyar Telekom tud a pozitív tartományban tartózkodni, míg az OTP és a MOL egyelőre képtelen erre. Az OTP közel 2 százalékos esése nagynak tűnik, bár rendkívül alacsony az érdeklődés.