Egy héttel tolták el a költségvetést

Vágólapra másolva!
Csupán egy-egy héttel halasztotta el a parlament a 2013-as költségvetés két utolsó szavazását, így ha ehhez az ütemtervhez tartja magát a kormányoldal, akkor október elején lesz elfogadott törvény a jövő évi költségvetésről. De a menetrendet bármikor felrúghatják, függően attól, hogy a kormány mennyire akar megfelelni az IMF-nek és az Európai Bizottságnak.
Vágólapra másolva!

A jövő hétfőre halasztotta a parlament a 2013-as költségvetésnek azt a szavazását, amelyet most hétfőn kellett volna lebonyolítani - derül ki a parlament honlapjáról.

A kormány kérésére hétfőn, pár órával a menetrend szerinti szavazás előtt elhalasztották a voksolást a jövő évi költségvetés második körös módosító javaslatairól. Akkor még nem lehetett tudni, mikorra tolják ki a szavazást. A csúsztatást az IMF-tárgyalásokkal magyarázta Varga Mihály tárca nélküli miniszter és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető. Ismert, hogy a kormány ma vagy szerdán küldi el Brüsszelbe és Washingtonba azt a válaszlevelet, amelyet a két szervezet vár, és amelyben a kormány alternatív intézkedéscsomagra tesz javaslatot.

A kormány mindenesetre nem sokat vacakolna a zárószavazással sem, azt is egy héttel tolnák el, így október 1-jén már meg is lenne a jövő évi büdzsé.

Ez a menetrend azonban ugyanúgy nincs kőbe vésve, mint ahogyan az eddigi sem volt. Így bármikor kérhet a kormány újabb és újabb halasztást, attól függően, hogy mennyi teret kíván hagyni az IMF-nek és a bizottságnak a jövő évi állami gazdálkodás befolyásolására.

A kormányoldal előtt két út áll. November végéig, december elejéig a szavazásokat tolják maguk előtt, akkor azonban már rá kell fordulni a két voksolásra, hogy legyen az év végén elfogadott költségvetése az országnak. A másik, hogy október első hetében elfogadják a törvényt, de bármikor módosíthatják azt, attól függően, mit kér az IMF és a bizottság, és azt a kormány mennyiben akarja teljesíteni.