Vágólapra másolva!
Szépen zárhatják a hetet a tőzsdék, nem csupán Európa képes tartani a pluszait, de Amerika is jól nyitott és emelkedni képesek a főbb indexek, a nyersanyagokkal és a nemesfémekkel egyetemben.
Vágólapra másolva!

Emelkedik a tengerentúl

Az olajjal és az arannyal egyetemben a vezető amerikai indexek is emelkedni tudtak a nyitást követően, 0,4 százalék körüli pluszokat mutatnak eddig.

Újra működőképes a Research in Motion BlackBerry telefonjaihoz használt hálózati szolgáltatás Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is. A készülékeknek problémájuk volt ma az interneteléréssel és az üzenetküldéssel is. Az előzetes indikációk alapján 2 százalékos eséssel nyithatott volna a papír, ám a kereskedés során ezt jobban alulteljesítve 5 százalékos mínuszban forog a részvény.

Quadruple Witching Day van ma az Egyesült Államokban, azaz a részvény- és indexopciók, a határidős indexek és a határidős részvény kontraktusok kifutását jelenti. Több nagyobb részvényben lehet emiatt jelentősebb elmozdulás.

2 százalék feletti pluszban is járt az Oracle, ám végül visszakúszott 1,7 százalék környékére. A felszínen gyengének mondható gyorsjelentést több befektető felemásan ítéli meg, hiszen míg a hardverértékesítések jócskán visszaestek, addig a cég nagy hangsúlyt fektet a felhőalapú szolgáltatásokra, ami a jövőben az expanzió legfőbb hajtóereje lehet.

Nyitást követően egyből csúcsra mászott az Apple, 704 dollár felett is járt a technológiai társaság árfolyama. A nyargalást az is segítheti, hogy ma indult több országban az iPhone 5 készülékek értékesítése.

Enyhe pluszokban Európa

Visszafogott emelkedéssel készülnek nyugovóra térni Európa meghatározó tőzsdéi. Az emelkedést a spanyol mentőcsomaggal kapcsolatos pletykák fűtötték a leginkább. Leginkább a telekommunikációs és a bankpapírok húzzák az indexeket, az olajipari szektor teljesít némileg gyengébben.

532 millió dollártért vásárolja meg a Syngenta nevű svájci vegyipari cég a belga tőzsdén szereplő Devgent. A belga társaság 16 eurót kap egy részvényéért, ami 70 százalékos prémiumnak felel meg. A befektetéssel a Syngenta méltó kihívója lehet idővel a nagy riválisnak számító BASF-nak és a Bayer-nak. A Devgen papírjai 67,8 százalékot repesztettek a hírre.

A Pannergy viszi a prímet

Az egymilliárd forintos támogatás elnyerése után 3 százalék fölötti pluszba rántották a papír a Pannergyt, az átlagosnál jóval nagyobb forgalom mellett. A blue-chipek közül még mindig a MOL (-0,91%) nem találja a fonalat, az OTP viszont 1,3 százalékot menetelt, Richter pedig stagnálást mutatott. A Magyar Telekom pedig 0,47 százalékos erősödéssel fejezhetik be a kereskedést.

Az ÁKK megerősítette, csakis az EU-IMF megállapodás után bocsátana ki devizakötvényeket. A kötvény vélhetően dollár alapú lenne - mondta el Borbély László András, ÁKK vezérigazgató-helyettes a Gazdasági Rádiónak.