Csökkentette 2015-ös kilátásait a Caterpillar

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb építkezési és bányászati gép gyártója visszavágta 2015-re vonatkozó profit előrejelzését, miután a világ vezető bányatársaságai sorban mondják le tervezett beruházásaikat. Az elemzők által várt idei 30 százalékos EPS-bővülés után csak szerény növekedésre számít a cég vezetője annak ellenére, hogy tavaly még a bővítésben gondolkozva két akvizícióról is döntött a társaság. Az árfolyam 2 százalékot esett a piaczárás után. 
Vágólapra másolva!

A 2015-re vonatkozó egy részvényre jutó nyereséget most 12 és 18 dollár közé teszi a Caterpillar a korábban kijelölt 15-20 dolláros sávval szemben. Az idei évre 9,62 dolláros egyedi tételektől megtisztított EPS-t vár a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzus. 2015-ig szerény növekedést vetít előre a cég elnök-vezérigazgatója, Dug Oberhelmen, véleménye szerint a jövő évben az idei évhez hasonló mértékű növekedést látni majd a gazdaságban. Ehhez hozzá kell tenni, hogy idén 30 százalékot meghaladó profitbővülést várnak a Caterpillarnél az elemzők.

A cégvezető némileg kényelmetlenül érezheti magát a jelen szituációban, ugyanis tavaly még jelentős expanzióra számított a bányászati iparágban, és két céget felvásárolásról is döntöttek. A Bucryus International-t 8,6 milliárd dollárért vették meg, és novemberben megállapodtak a kínai ERA Mining Machinery akvirálásáról is.

Ahogy arról már korábban is írtunk, a BHP Billiton, a Rio Tinto és a Fortescue is jelentős mértékű beruházások elhalasztását vagy törlését jelentette beaz elmúlt hónapok során a kínai lassulás növekedése láttán. A világvezető BHP Billiton önmagában 68 milliárd dollár értékű, korábban bejelentett projektet állít le idén vagy a közeljövőben.

A Caterpillar árfolyama 2 százalékos eséssel reagált a hírre a piaczárás utáni kereskedésben.

Caterpillar (NYSE)

Forrás: [origo]