Milliárdokkal csökkent a magyar háztartások vagyona

Vágólapra másolva!
Világszerte meghaladta a 100 ezer milliárd eurót a háztartások pénzügyi vagyona 2011-ben, a magyar lakosság megtakarításai viszont 16 milliárd euróval csökkentek egy év alatt az Allianz kedden megjelent elemzése szerint. A szakértők a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával magyarázzák a zsugorodást. A magyarok vagyona így is megelőzi a szlovákokét, a cseheknél és a lengyeleknél viszont rosszabbul állunk.
Vágólapra másolva!

A háztartások készpénzben, bankbetétben, biztosításban és más pénzügyi megtakarítási formákban tartott vagyona globálisan 103,3 ezer milliárd euró volt 2011-ben - közölte az Allianz csoport Global Wealth Report című kiadványa. Ez ugyan minden korábbinál nagyobb érték, de az inflációnál kisebb mértékű, csupán 1,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adathozhoz képest.

Magyarországon viszont rosszabb helyzet, ugyanis a lakosság vagyona kisebb, mint tavaly. A kiadvány szerint ráadásul Magyarország elszakadt a térségi trendtől. A kelet-európai régió egészében a lakosság pénzügyi vagyona 3,5 százalékkal nőtt, a magyarországi háztartások megtakarítása viszont az egy évvel korábbi 104 milliárd euróról 88 milliárd euróra csökkent.

Az egy főre jutó pénzügyi vagyon 10 ezer 399 euróról 8 ezer 798 euróra csökkent, így már a felét sem éri el a 21 ezer 500 eurós globális átlagnak. Az Allianz elemzői mindenekelőtt a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával magyarázzák ezt a zsugorodást. Az elemzők megjegyezték, hogy a középtávú kilátások sem kedvezőek, mert a magyar gazdaság "ismét recesszióba süllyedt, és a visszaesés várhatóan 2013-ig tart, az infláció pedig bőven 5 százalék felett alakul az idén és a munkanélküliség egészen 11,8 százalékig emelkedhet".

Szlovákia előtt, Csehország mögött

Magyarország ugyanakkor továbbra is a közepesen vagyonos országok közé tartozik, és a közép-kelet-európai földrajzi régióban a mezőny első harmadában foglal helyet. Az Allianz felmérésében vizsgált 52 ország közül Magyarország a 32. az egy főre jutó bruttó pénzügyi vagyon alapján. A térségi államok körében Magyarország megelőzi egyebek mellett Szlovákiát és Lengyelországot, viszont elmarad Horvátország, Csehország és Szlovénia mögött.

A felmérés szerint Svájcban a legvagyonosabb a lakosság, ott egy főre 214.794 euró vagyon jut. A legnagyobb mértékben, 9,1 százalékkal a görögországi háztartások pénzügyi vagyona csökkent.