Besúgókat vár a román adóhatóság

Vágólapra másolva!
Románia azt tervezi, hogy sikerdíjat ad azoknak az embereknek, akik jó tippel szolgálnak az adóhivatalnak adócsalókról. Nálunk nincs jutalom, de a magyar adóhatóság is tárt karokkal várja az adócsalásról bejelentést tevő személyeket.
Vágólapra másolva!

Külföldi minták alapján a román adóhatóság is jutalmazná azokat, akik segítenek leleplezni az adócsalókat - jelentette be Liviu Voinea, a román pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve: hamarosan Svédországba látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon az ottani "feljelentőtörvény" működéséről.

Svédországban levélben értesíti az adóhivatal az embereket arról, ha a szomszédaik jóval kevesebb adót fizetnek, mint ők. "Az adóhatóság arra alapoz, hogy a szomszédok jól ismerik egymás anyagi helyzetét, és akik segítenek leleplezni az adócsalókat, azok kedvezményt kapnak. Ezt szeretnénk Romániában is bevezetni" - idézték Voineát román hírforrások.

Az államtitkár a svéd áfabefizetési és az ingatlanadóztatási modellt is szeretné tanulmányozni, és Romániában meghonosítani. Rámutatott, hogy az Egyesült Államokban a leleplezett csalás mértékével arányosan jutalmazzák az adócsalók feljelentőit, akik a segítségükkel behajtott adó harminc százalékára rúgó összeget is kaphatnak. A módszert állítólag nemcsak magánszemélyek, hanem cégek esetében is sikeresen alkalmazza az Internal Revenue Service: a napokban jelent meg a hír, hogy egy svájci bank amerikai részlegének vezetője több mint 100 millió dolláros jutalmat kapott, amiért leleplezte, hogyan segített a pénzintézet tehetős ügyfeleinek "elbújtatni" bevételeiket az adóhatóság elől.

Magyarországon az adóhatóság nemrég kampányt indított. A NAV felhívta az emberek figyelmét, hogy bármit vásárolnak, bármilyen szolgáltatást vesznek igénybe, mindig kérjenek nyugtát vagy számlát, ha pedig a vállalkozás nem ad bizonylatot, akkor jelentsék fel az adóhivatalnál.

A NAV egyébként sokszor jó hasznát veszi a bejelentéseknek. Évente közel harmincezer bejelentést kap az adóhivatal, de csak minden ötödikből, hatodikból lesz vizsgálat. A vagyonosodási vizsgálatoknál a volt házastárs, irigy szomszéd általában jó tippeket szokott adni az adóhatóságnak. A vállalkozásoknál nem ritka, hogy a konkurens jelenti fel a vetélytársát, de a revizorok nemegyszer a feljelentőhöz is becsengetnek, és ha szabálytalanságot találnak, őt is megbüntetik.

Idehaza nincs sikerdíj. A bejelentésekről bővebben ebben a cikkben írtunk.

"Reformokra van szükség az ingatlanadó terén is. Nálunk az ingatlanadóból a GDP 0,7 százaléka folyik be az államkasszába, míg Lengyelországban 1,1 százalék, az európai átlag pedig valahol 3 százalék felett van" - érvelt Voinea. Hozzátette, nem tartja normálisnak, hogy Romániában csak a házak és telkek után kell ingatlanadót fizetni, de a medencék után például nem. Az ingatlanadó reformja során minél több kivételt szeretnének felszámolni.