Az IMF megkapta a kormány alternatív javaslatát

Vágólapra másolva!
A magyar kormány szerda reggel elküldte, a Nemzetközi Valutaalap pedig megkapta a magyar kormány alternatív tárgyalási javaslatát - erősítette meg a tárgyalásokat vezető Varga Mihály tárca nélküli miniszter és az IMF budapesti irodavezetője. Konkrétumokat ugyanakkor egyikük sem mondott a csomag tartalmáról. Jövő héten derülhet ki, hogy a szervezet tárgyalódelegációja mikor térhet vissza Budapestre, de Varga szerint "valószínűleg már csak októberben".
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megkapta a magyar kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához - tudatta szerdán a valutaalap budapesti irodavezetője a Dow Jones hírügynökséggel. Iryna Ivaschenko a tudósítás szerint további részletet azonban nem közölt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a parlament hétfőn elhalasztotta a szavazást a 2013-as költségvetés módosító javaslatairól annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén.

Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn azt mondta, hogy a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá, de konkrétumokat nem árult el.

A miniszter az MTI-nek vasárnap azt mondta, a kormány ennek az anyagnak az elküldésével válaszolni kíván azokra a felvetésekre, amelyeket a júliusi tárgyalások után az IMF és az Európai Bizottság delegációja készített. "Ezzel a levéllel is szeretnénk jelezni, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalások folytatására" - tette hozzá. Kérdésre válaszolva kijelentette: nem látják szükségét új makrogazdasági prognózis elfogadásának.

Varga Mihály szerda este az M1 Híradójában bejelentette, hogy a kormány szerda reggel elküldte az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az alternatív javaslatait tartalmazó levelet, és azt mondta, hogy már a jövő héten eldőlhet, mikor érkezik vissza Budapestre a tárgyalódelegáció.

A miniszter az M1 Este című műsorában az időponttal kapcsolatban már úgy fogalmazott, hogy "valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap október eleji közgyűlését követően lesz majd lehetőség érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat".

A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány gazdaságpolitikai véleményt fogalmazott meg az IMF-nek elküldött levélben. "Tettünk arra vonatkozó javaslatokat, hogy mi hol tudnánk esetleg módosítani, különös tekintettel a költségvetést és az államháztartást érintő kérdésekre" - mondta Varga Mihály.

Varga Mihály jelezte azt is, hogy a levélhez olyan mellékleteket csatoltak, amelyek tartalmazzák a magyar kormány elmúlt két évben megtett intézkedéseit.

A valutaalap és a bizottság lassan két hónapja várja a magyar kormány válaszát a július vége felé írt levélre, amelyben a két szervezet a kifogásait, észrevételeit sorolta fel a magyar gazdaságpolitikáról és a tervezett intézkedésekről. Az IMF és a bizottság attól tette függővé a tárgyalások folytatását, hogy a kormány legalább néhány ponton megnyugtató, kielégítő választ ad a felvetéseikre, amelyekkel jelezné, hogy hajlandó közeledni a szervezet által jónak gondolt megoldáshoz.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypártok szeptember eleji sárvári kihelyezett frakcióülésén ismertetett a képviselőkkel egy az IMF-nek tulajdonított de mint később kiderült, nem létező követeléslistát. A Valutaalap állítólagos feltételei között a kormányfő a nyugdíjak csökkentését, az ingatlanadó bevezetését, a bankok megsegítését, a személyi jövedelemadó emelését említette, majd azokat elfogadhatatlannak nevezve, bejelentette, hogy a kormány egy alternatív tárgyalási csomagot készít és ad majd át a szervezetnek.