Elvenné gazdájától a kulcskamatot a brit felügyelet

Vágólapra másolva!
A nyáron kirobbant Libor-botrány miatt a brit felügyelet módosítaná az európai pénzügyi rendszer talán legfontosabb igazodási pontjának tartott kamat kiszámítását és a mechanizmus felügyeletét.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb globális irányadó bankközi kamat, a Libor kialakításának és felügyeletének teljes reformjára tett ajánlást a brit pénzügyi hatóság (FSA) vezetője a nyáron kirobbant kamatmanipulációs botrány tanulságairól összeállított pénteken ismertetett átfogó jelentésében.

A javaslatcsomag egyik legfőbb eleme, hogy a Libor megállapításának és a kialakítási folyamat felügyeletének joga elkerülne a brit bankszövetségtől (BBA), amely jelenleg naponta rögzíti a londoni bankközi kamatot a kialakításban részes bankok által a saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján.

Mi az a Libor?

A londoni bankközi kamatláb (London interbank offered rate) azt mutatja meg, hogy az adott napon az egyes devizákban milyen kamaton képesek rövid futamidejű hitelt felvenni a bankok. A tizenhat pénzintézet, köztük a Barclays által szolgáltatott adatokból, a szélső értékek kihagyásával, a Thomson Reuters minden délelőtt kiszámolja és helyi idő szerint 11:30-kor közzé teszi az átlagot, ez a Libor. Magyarországon is van ilyen bankközi referenciakamat, a Magyar Forex Társaság által működtetett Bubor. A kiszámítása hasonlóan zajlik, szintén 16 bank szolgáltat adatot, és a szabályzat szerint ha valamelyikük nem valós számokat közöl, felfüggeszthetik a tagságát.



A globális bankszektort alapjaiban megrázó botrányt az robbantotta ki, hogy az FSA nyáron ismertetett feltáró vizsgálata szerint az egyik legnagyobb londoni pénzügyi csoport, a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálták a Libort, amely az európai pénzügyi rendszer talán legfontosabb igazodási pontja. A rendelkezésre álló bizonyítékok - többnyire belső e-mailek - tanúsága szerint a Barclays dolgozói az elmúlt években a valóstól eltérő adatokat szolgáltattak a Libor kiszámításához. Ennek azért van nehezen túlbecsülhető jelentősége, mert a kamatláb aktuális értékétől a Wall Street Journal amerikai üzleti lap szerint a világon több mint 800 ezer milliárd dollárnyi hitel és értékpapír kamat-, illetve árfolyamszintje függ - köztük magyarországi devizahiteleké.