Megsarcolja a gazdag franciákat Hollande

Vágólapra másolva!
Példa nélküli megtakarítást kér jövőre a francia kormány a lakosságtól annak érdekében, hogy az államháztartási hiány 2013-ban ne haladja meg a GDP-arányos 3 százalékot. A pénteki kormányülésen elfogadott költségvetési tervezet 36,9 milliárd eurós adóemelést és kiadáscsökkentést irányoz elő.
Vágólapra másolva!

Az előző évek megszorítási politikájánál is jelentősebb, az elmúlt harminc év legjelentősebb erőfeszítését kéri a franciáktól Francois Hollande államfő. Elemzők véleménye szerint a francia kormány még soha nem kért akkora megtakarítást a lakosságtól, mint amekkora jövőre vár az országra. Ez egy harcos büdzsé a fokozatosan emelkedő államháztartási hiány leküzdésére, valamint a társadalmi igazságosság, a gazdasági növekedés és a jövő előkészítése érdekében - hangsúlyozta Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a kormányülést követően.

A tervezet 20 milliárd eurós adóemelést irányoz elő, ebből 10-et a legtehetősebbek személyi jövedelemadójának növelésével (a két alsó adósáv nem emelkedik, míg az évi egymillió euró felett keresőknek két évre bevezetik a 75 százalékos adózást), 10-et pedig a nagyobb vállalkozásoktól szednek be; a kis- és középvállalkozásokra nem vonatkoznak az új terhek. Ehhez jön hozzá még a vállalkozások számára már nyáron megszavazott 4,4 százalékos adóemelés, az osztalékokra.

A pénzügyminisztérium számításai szerint 4,1 millió háztartásban növekedni fognak az adóterhek, míg 8,5 millió családnak arányosan kevesebb adót kell majd fizetnie. A miniszterelnök szerint az adóemelés tízből kilenc franciát nem fog érinteni. Emellett az állami kiadások 10 milliárd euróval csökkennek, a társadalombiztosítás büdzséje pedig 2,5 milliárd euróval.

A minisztériumoknál összesen 13 ezerrel csökken a foglalkoztatottak száma, a legtöbb munkahely a védelmi tárcánál (7200) és a gazdasági minisztériumban (2300) szűnik meg, az oktatási tárcánál viszont több mint 10 ezer új állás létesül. A kultúrára 4, a sportra 6, az egészségügyre 8, a mezőgazdaságra pedig 10 százalékkal kevesebb pénz jut jövőre, mint az idén.

Franciaország államadóssága az öt évvel ezelőtti 64,2 százalékról ez év júniusára elérte a GDP 91 százalékát. A kormány tervei szerint ez 2013 végére 90,6 százalékra csökkenhet.