Vágólapra másolva!
Ott folytatták a mai kereskedést az európai indexek ahol azt tegnap abbahagyták. A lejtmeneten a vártnál jobb német ZEW gazdasági hangulatindex és a jól sikerült spanyol aukció sem segített.
Vágólapra másolva!

Esik a MOL és az OTP is

Továbbra is a MOL és az OTP áll a lejtmenet élén a hazai parketten 2, illetve 3 százalékos csökkenés mellett. A Magyar Telekom lendülete a délelőtt folyamán elfogyott és már csak stagnálást tud felmutatni a telekompapír. Egyedül a gyógyszerrészvényekben látható némi emelkedés, igaz, a Richter 0,3 és az Egis 0,2 százalékos plusza sem nevezhető jelentősnek. 1,5 százalékos mínusszal lemaradónak számít a BUX összeurópai szinten is.

A tegnapi emelkedést követően ma már 6 százalékot esett az E-Star, pedig már tegnap tudni lehetett, hogy a kötvényesek kifizetése továbbra sincs megoldva. Nagyobb forgalom még a Rábában (+0,6%), illetve a Synergonban (+1,2%) van.

10 milliárd forinttal több 3 hónapos DKJ-t bocsátott ki az ÁKK a mai aukción az előzetesen meghirdetett 45 milliárd forinttal szemben a nagy keresletnek köszönhetően. A 2,3 szeres túljegyzés mellett 6,69 százalék lett az átlaghozam, ami 2 bázisponttal alacsonyabb, mint a múlt heti aukció átlaghozama, valamint 6 bázisponttal haladja meg a tegnapi másodpiaci hozamot.

A javuló ZEW sem segített

A nyitást követően órákban folytatódott a lejtmenet a nyugat-európai börzéken. A DAX index 1,1 százalékos csökkenése mellett a FTSE100 0,9 százalékos mínuszban áll. Továbbra is csak az egészségügy és a fogyasztói javak szektorok tudnak némi pluszt felmutatni a Stoxx Europe 600 indexen belül.

Az elmúlt öt hónapban az első alkalommal emelkedett a német befektetői bizalom. A ZEW index -25,5 pontról -18,2 pontra javult, míg az elemzők -20 pontos értéket vártak.

A német acélipari szövetség csökkentette idei acél előállítási előrejelzésé. Az eredetileg 44 milliárd tonnás prognózis 42,5 milliárd tonnára módosult, ami 4 százalékos csökkenésnek felel meg a tavalyihoz képest. A ThyssenKrupp és a Salzgitter is 2 százalékos mínuszban áll a mai kereskedés során.

Csökkenő hozamok mellett 4,6 milliárd eurónyi 12 és 18 hónapos állampapírt értékesített a spanyol adósságkezelő a mai aukción, melyen 3,5-4,5 milliárdnyi forrás bevonás volt a cél.