A további tőkeemelés a jövő zenéje a CIG Pannóniánál

Vágólapra másolva!
A mai elemzői találkozón Járai Zsigmond arról számolt be, hogy a kamatozó részvényekkel történő tőkebevonást követően a CIG Pannónia elegendő tőkével rendelkezik a hatályos tőkeszabályozásnak való megfeleléshez. További tőkeemelés majd a Szolvencia II követelményeinek függvénye lesz, de egyelőre még nem tisztázottak a bevezetés körülményei, ezért a biztosító inkább kivár. 
Vágólapra másolva!

A mai elemzői találkozón Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke a vállalat stratégiai fókuszaiként három pontot emelt ki, tudtuk meg egy névtelenséget kérő elemzőtől, aki részt vett az eseményen. Egyrészt a jelen piaci környezetben a unit-linked piac visszanyomja a CIG Pannóniát, ezért erre reagálva diverzifikálja a cég a működését. A vagyonbiztosítási és az egészségbiztosítási szegmensek felé nyitás során ez volt a fő motiváció, és a jövőben a biztosító tovább folytatja ezt az utat. A másik fő csapásirány a saját értékesítési csatorna erősítése, mivel a Brokernet teljesítménye az utóbbi időszakban visszaesett. Illetve a további költségcsökkentéseket emelte még ki, hozzátéve, hogy a nemrég bevezetett intézkedéseknek már az év második felében látszódni fognak a hatásai.

A tőkeemelés kapcsán Járai elmondta, hogy az egészségbiztosítási működés megkezdése nagyjából 600 millió forint tőkelekötést tesz szükségessé, míg a nem-életbiztosítási üzletágnak 400 millió forint friss tőkére volt szüksége. A cég a kamatozó részvények kibocsátásával elegendő tőkéhez jutott a jelenleg érvényben lévő szabályozásnak való megfeleléshez.

Várhatóan további tőkebevonások majd csak a Szolvencia II szabályozás kapcsán kerülhetnek szóba. Járai szerint azonban az új rendszer bevezetését nem fogja siettetni az Európai Unió. Jelenleg úgy véli, hogy 2015 lehet a legkorábbi dátum, és akkor is egy türelmi időszak következne, ami elég időt adna a biztosítóknak a tőkehelyzetük tisztázására. Elképzelhető, hogy a bevezetés időpontjában a CIG Pannónia eredményessége már pozitívba fordul, ezért jelenleg még érdemes kivárni addig, amíg tisztázódnak a bevezetés körülményei.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]