A kormány hamarosan elküldi alternatív javaslatcsomagját az IMF-nek

Vágólapra másolva!
Nem módosítják a jövő évi költségvetés makropályáját, amelyet az IMF és az Európai Bizottság is kétségbe von, de a kormány elküldi alternatív javaslatcsomagját a jövő hét közepén a két szervezetnek, jelezte Varga Mihály, az IMF-fel folytatott tárgyalásokért felelős miniszter.
Vágólapra másolva!

A magyar tárgyalódelegáció a hét közepéig megküldi a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak (EB) a magyar kormány alternatív tárgyalási javaslatát - nyilatkozta Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter az MTI-nek. Hogy mi áll a titokzatos levélben, azt nem árulta el Varga. Csak annyit mondott, hogy nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésére vonatkozó terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadó elfogadására vonatkozó javaslatot sem.

Varga szerint a kormány nem változtat a 2013-as költségvetés makrofeltételein, azaz például azon, hogy jövőre 1,6 százalékos gazdasági növekedésre alapozta a költségvetést. Ezt a növekedési várakozást azonban túlzottan optimistának ítéli meg az IMF és az Európai Bizottság is, fele ekkora növekedésre számítanak a nemzetközi szervezetek. Varga szerint ez nem lehet probléma, mert a megállapodásra akkor is lesz lehetőség, ha az esetleg érinti valamilyen módon a 2013-as költségvetést.

A tárgyalásokért felelős miniszter azt mondta, a kormány határozott célja, hogy a bruttó hazai termék 3 százaléka alá került költségvetési hiányt 2012 után is megőrizze ezen a szinten, és erre a munkahelyvédelmi akcióterv esetén is látnak esélyt. A levélben figyelembe veszik azokat az előrejelzéseket, amelyeket a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, valamint egy erőteljesebb növekedés alapjainak megteremtése érdekében tett a szervezet, de a tárgyalási javaslataik eltérnek az IMF konkrét felvetéseitől.

Varga a még mindig készülő levélről annyit mondott még, hogy "lényegében az utolsó szakaszához érkezett annak az alternatív tárgyjavaslatnak az elkészítése, amelyet a kormány a tárgyalásokhoz alakított ki. Ennek a kidolgozása hamarosan befejeződik, és a jövő hét közepéig az ezt tartalmazó levelet megküldjük az IMF-nek és az Európai Bizottságnak." Mint mondta, a kormány ennek az anyagnak az elküldésével válaszolni kíván azokra a felvetésekre, amelyeket a júliusi tárgyalások után az IMF és az Európai Bizottság delegációja tett. "Ezzel a levéllel is szeretnénk jelezni, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalások folytatására."

A valutaalap és a bizottság lassan két hónapja várja a magyar kormány válaszát a július vége felé írt levélre, amelyben a két szervezet a kifogásait, észrevételeit sorolta fel a magyar gazdaságpolitikáról és a tervezett intézkedésekről. Az IMF és a bizottság attól tette függővé a tárgyalások folytatását, hogy a kormány legalább néhány ponton megnyugtató, kielégítő választ ad a felvetéseikre, amelyekkel jelezné, hogy hajlandó közeledni a két szervezet által jónak gondolt megoldáshoz.

Orbán Viktor kormányfő két hete egy állítólagos, de mint később kiderült, nem létező követeléslistát tulajdonított előbb az IMF-nek, aztán a bizottságnak, amire hivatkozva a nyugdíjak csökkentését, az ingatlanadó bevezetését, a bankok megsegítését, a személyi jövedelemadó emelését elfogadhatatlannak nevezte, jelezve, hogy a kormány egy alternatív csomagot készít.

A csomagról semmi nem szivárgott ki. A csomag elküldésének időzítése különös, mert nyolc nap múlva a parlament zárószavazást tart a 2013-as költségvetésről.