Fitch: Az összeomlás elmarad

Vágólapra másolva!
A legutóbbi uniós nyilatkozatok arra utalnak, hogy megmenekül az eurózóna a Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint. Az elemzők az eurózóna életképessége szempontjából kulcsfontosságúnak ítélt hat terület közül négyben látnak előrelépést.
Vágólapra másolva!

A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint az euróövezeti döntéshozók legutóbbi nyilatkozatai alátámasztják azt a vélekedést, hogy az eurózóna megmenekül. A döntéshozók kifejtették vagy tisztázták a szélesebb körű gazdasági és pénzügyi unió megteremtéséhez általuk kívánatosnak tartott lépéseket, valamint azt a szándékukat, hogy el akarják kerülni a valutaunió felbomlásának gazdasági és politikai árát - olvasható a hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében. A Fitch Ratings szerint ezek megerősítik véleményüket, hogy az euróövezet fennmarad.

A Fitch közgazdászai szerint azonban az euró megőrzéséhez szükséges intézkedések politikai és végrehajtási kockázata továbbra is magas, a válság megoldása az elmúlt egy hónapban elért haladás ellenére távolról sem tekinthető bizonyosnak, és gyors megoldás sem várható.

A hitelminősítő felidézte, hogy előző, májusban összeállított helyzetértékelésében hat olyan területet jelölt meg, amelyen intézkedéseket kell tenni ahhoz, hogy az euróövezet életképességével kapcsolatos piaci találgatások elcsituljanak: az eurójegybanki finanszírozás, a bankfelügyelet, a hiteles pénzügyi tűzfal, gazdaságszerkezeti reform, költségvetési integráció, valamint politikai és intézményi reformok végrehajtása.

A Fitch csütörtöki értékelése szerint az első négy területen előrelépés történt, az utóbbi kettőben pedig José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tett előremutató nyilatkozatokat.