Matolcsy: 12 rossz szokása van Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerint Magyarország a 2008-as válság előtt 12 rossz szokást vett fel, és most kell az akkori nassolás árát megfizetni. A két legrosszabb szokásnak az eladósodási hajlam és a munkátlan élet elfogadását említi, de megnyugtat, hogy a kormány átírja ezeket a szokásokat.
Vágólapra másolva!

A New York Times riporterének, Charles Duhigg emberi szokásokról szóló könyvét mutatja be szokásos heti jegyzetében Matolcsy György a Heti Válaszban.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország, illetve annak polgárai egy sor rossz szokást építettek fel a 2008-as válság előtt, amiért nagy árat kell fizetni a válság utáni új korszakban.

Matolcsy 12 rossz magyar szokást említ, ezek: a magyar költségvetési deficit eltűrése, eladósodás mindenkinél, nem forintalapú hitel felvételének megengedése, külső pénzügyi függés erősítése, csökkenő megtakarítási hajlam elfogadása, magas munkanélküliség segélyezéssel való kezelése, alacsony foglalkoztatottság adottságként való kezelése, adókikerülés eltűrése, duális gazdasági szerkezet elfogadása, a külföldi pénzügyi szivattyúk csendes tűrése, az állam szétesésének szó nélkül hagyása és a "merjünk kicsik lenni" nemzeti pesszimizmusra buzdító felfogásának lenyelése.

A miniszter szerint ezek a szokások veszélyesek az új korszakban, ráadásul nem lehet őket kitörölni, csak felülírni egy új szokással. Matolcsy úgy véli, hogy ha egy-két kulcsszokást felülírunk, akkor észrevétlenül a többi is átíródik. Ilyennek nevezte Magyarország esetében az eladósodási hajlamot és a munkátlan élet felülírásának szükségességét.

Azt írja, hogy az eladósodási hajlam szokását a kormány már felülírta az alaptörvénnyel és az új gazdaságpolitikával, a másikat pedig már elkezdték. "De idő kell még a teljes fordulathoz" - zárja sorait Matolcsy György.