A Schaeffler leépíti a Continental pozícióját

Vágólapra másolva!
Értékesítésre ajánlja 10,4 százalékos részesedését a Continental AG-ban (Xetra) a német autóalkatrész-gyártó, a Schaeffler, miután többségi tulajdont szerzett négy éve. A döntésből adódóan 49,9 százalékra csökken a tulajdon mértéke, ami még így is a legnagyobb részvényesi pozíciót jelenti.
Vágólapra másolva!

A Schaeffler családi vállalat a pénzügyi válság évében, 2008-ban szerzett többségi tulajdont a hannoveri központú autógumi-gyártóban. A felvásárlás nem úgy sült el, ahogyan azt eredetileg tervezték, mivel a pénzügyi nehézségek miatt jóval több részvényes vált meg részvényeitől, így szerzett 90 százalékos tulajdonrészt a Schaeffler.

Ennek eredményeképp 10 milliárd eurós hitelt volt kénytelen felvenni a cég, mely azonban a vállalat méreteihez képest túlzottnak bizonyult (jelenleg 13,8 milliárd euró a mérlegfőösszege). A vállalat képviselője közleményben hozta nyilvánosságra, hogy annak érdekében válik meg részvényeinek hányadától, hogy egyszerűsítse a Continental tulajdoni struktúráját és további nemzetközi befektetőket vonjanak be.

A 20,8 millió darab Continental részvény értékesítését 77,30-79,50 eurós árfolyamon tervezik. A bejelentést követően ma 4,4 százalékot esett a papír, tehát a befektetők azonnal beárazták az eladás tervezett árfolyamszintjeit.

A tranzakcióból származó kb. 1,69 milliárd eurót hitel visszafizetésre fordítja a Schaeffler, hogy enyhítse kamatfizetési kötelezettségeit.

Vissza a DAX-ba

A Continental AG hétfőn tér vissza a DAX komponensei közé miután több mint 65 százalékot emelkedett ebben az évben, ami több mint háromszoros piaci értéket jelent a 2008-as szinthez képest.

A társaság javította 2012-es bevétel és profit kilátásait miután a második negyedéves nyereség emelkedett az alacsonyabb alapanyag költségeknek köszönhetően. A vezérigazgató szerint gyorsabb ütemű bővülés előtt áll a gumigyártó, mint az autóipar egésze, 4-5 százalékos növekedést prognosztizált.

A Schafflaer és a Continental továbbra is stratégiai partnerként tekint egymásra, és a beszerzéseikben kihasználják a jó kapcsolat adta lehetőségeket.

Contitental AG (napi grafikon)
Continental AG