Új gyárakat épít a Masterplast

Vágólapra másolva!
Üvegszövetet előállító gyárat létesít Kálon a Masterplast. Emellett két további külföldi beruházása van folyamatban, amelyek eredményeként 2014-re 114 millió euróra növekedhet az árbevétel.
Vágólapra másolva!

A Masterplast 1,4 millió eurós - jelenlegi árfolyamon közel 390 millió forintos - beruházással üvegszövet hálót gyártó üzemet létesít káli bázisán - jelentette be a társaság a tőzsde honlapján.

Az üvegszövet háló az úgynevezett dryvit technológia egyik eleme: az épület falára polisztirol hőszigetelő táblákat ragasztanak, amelynek a felületét üvegszövettel vonják be, erre kerül a színes vakolat.

Az új gyár várhatóan a jövő év második felében kezdi meg a termelést, 2014-ben pedig már teljes kapacitással fog dolgozni, akkortól évi több mint 10 millió négyzetméter üvegszövet háló készül majd itt, amelyet a cég az exportpiacain tervez értékesíteni. A cég becslése szerint a beruházás eredményeként a 2013-ban mintegy 1,4, egy évvel később pedig 2,8 millió euróval növekedhet az árbevétel.

A társaság további két beruházás valósít meg az idei 6,1 millió eurónyi tőzsdei tőkebevonásból. A romániai Sepsiszentgyörgyön 1,6 millió eurós befektetéssel új polisztirolhab-gyártó üzemet létesít, amely szeptember második felében indul. Az ukrajnai Lembergben mintegy 1,4 millió eurós fejlesztéssel polisztirollap-gyárat hoz létre a társaság. Utóbbi gyár várhatóan jövő év első felében űll munkába.

A cég arra számít, hogy a három beruházásnak köszönhetően a cég árbevétele 2014-ben eléri a 114 millió eurót, az EBITDA (kamatok, adózás, értékcsökkentési leírás nélkül kalkulált eredmény) pedig 8,8 millió euró lehet.