Visszaélést szimatolt a GVH a Mastercardnál

Vágólapra másolva!
Erőfölénnyel való visszaélés miatt újabb eljárás indult a Mastercard ellen, de ez csak a cég jelentéséből derült ki, részletek egyelőre nem ismertek. Az tudható, hogy az ilyen eljárások sokba kerülhetnek, a legutóbbi GVH-vizsgálat 477 millió forintos bírsággal zárult, igaz, fellebbeztek ez ellen.
Vágólapra másolva!

Új eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a magyarországi Mastercard ellen - írta a Portfolio.hu. A vizsgálat ténye a Mastercard második negyedéves gyorsjelentéséből derült ki, de részleteket egyelőre nem ismerni.

Annyit lehet tudni, hogy a jelentés nem a 2009-es vizsgálatot említi, amely során hét bankra és két szolgáltatóra 968 millió forintos bírságot szabott ki a hivatal, hanem egy új eljárásról van szó. Az eljárást erőfölénnyel való visszaélés miatt indította a GVH, és 2010 decembere óta tartó időszakról van szó.

A korábbi eljárás során a 477 milliós bírságot már kiszabta a hivatal, de a döntés ellen a Mastercard fellebbezett, jelenleg az Európai Bíróság döntésére várnak. A büntetés oka az volt, hogy a Visa és a Mastercard kártyák esetében is azonos mértékű bankközi díjat állapítottak meg.

A két társaság együtt szinte a teljes magyar piacot lefedik. A Mastercard részesedése 2009 óta folyamatosan növekszik, és megközelíti a 80 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank már kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a magyar piac a monopólium felé halad.