Már csak esznek és öltözködnek a magyarok

Vágólapra másolva!
Éves összehasonlításban továbbra is visszaesésben van a hazai kiskereskedelmi forgalom, igaz, májusról júniusra már megállt a csökkenés. Az adatok szerint csak az élelmiszerek, illatszerek és ruházati termékek eladásai növekedtek, minden más visszaesett vagy stagnált.
Vágólapra másolva!

Májusról júniusra nem változott a kiskereskedelem forgalma, de ez csak arra volt jó, hogy az első félév esése ne mélyüljön el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első félévben 1,1 százalékkal fogyasztottak kevesebbet a magyarok, mint egy évvel korábban.

Az előző év júniusához mért forgalom visszaesése 1,7 százalék volt. A visszaesés úgy valósult meg, hogy közben az élelmiszerfogyasztás mértéke 0,9 százalékkal emelkedett. Az illatszer- valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletek forgalma is emelkedett. Kifejezetten nagy, és több hónapja tart a növekedés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

A legnagyobb visszaesés a gyógyszer- és gyógyászatitermék kategóriában történt (11,7 százalék), azt követte a bútor-, műszaki cikk üzletek forgalma. Csökkent az iparcikkek és a használcikkek forgalma is. Stagnálás volt a könyv, a számítástechnikai és az egyéb iparcikkek körében.

A magas üzemanyagárak miatt folytatódott a benzinkutak forgalmának visszaesése is. Júniusban és az első félévben is 2,9 százalékkal volt kisebb az üzemanyagvásárlás mértéke, mint egy évvel korábban.