Budai: Kartelleztünk, mert megtehetjük

Vágólapra másolva!
"Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében" - ismerte el egy agrárfórumon a Népszabadság tudósítása szerint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a minimális dinnyeárra utalva. Az államtitkár szerint a Gazdasági Versenyhivatal sem tud semmit csinálni vele. Három hete még tagadta a kartellvádat.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula a Csongrád megyei gazdakörök pénteki, algyői fórumán beszélt a dinnyeár körül három hete kialakult ügyről. "A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" - tette fel a kérdést Budai a Népszabadságban hétfőn megjelent tudósítás szerint.

Budai három hete, az [origo]-nak nyilatkozva még egyértelműen tagadta, hogy lett volna ármegállapodás. "Együttműködés van, amely a magyar termelők érdekeit szolgálja" - jelentette ki. Korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az áruházláncok 99 forintos árat ajánlottak a dinnyetermelőket képviselő szervezeteknek, amelyek elfogadták azt, így létrejött a megállapodás.

A korábban elszámoltatási kormánybiztosként dolgozó politikus a magyar termékekről szóló rendeletről a fórumon azt mondta, az Európai Unió háborgott miatta, de "egy lépést nem hátrálunk. Ha az uniónak nem tetszik, forduljon Strasbourghoz, vagy ahová akar!"

Beszélt a készülő új földtörvényről is, ami csak helyben lakó földműves számára tenné lehetővé a termőföld tulajdonjogát és használati jogát. Budai Gyula úgy vélte, ebből "olyan botrány lesz az EU-ban, amilyen még nem volt. De nem érdekel bennünket!"