A többség a kamat tartását várja

Vágólapra másolva!
Bár a Reuters által megkérdezett elemzők döntő többsége arra számít, hogy a jegybank nem változtat a kamatszinten a jövő héten, hárman csökkentést várnak. A piaci szakértők lerontották az idei növekedésre vonatkozó korábbi becslésüket, 1 százalékos hanyatlást várnak.
Vágólapra másolva!

A jegybanki alapkamat 7 százalékos szinten tartását várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő keddi ülésén az elemzők többsége a Reuters felmérése szerint.

Az augusztus közepén megkérdezett felmérés során megkérdezett elemzők közül a kamat tartására számít, hárman azonban 25 bázispontos csökkentést jósolnak. A konszenzus szerint december végére a kamat 6,5, 2013 decemberére pedig 6 százalékra eshet.

Pesszimistábbak lettek

A szakértők szerint továbbra is problémát jelent az infláció, szerintük idén az áves átlagos mutató 5,7 százalékos lesz, jövőre pedig 4 százalékra csökkenhet, de így is meghaladja a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célját.

Az elemzők lerontották a GDP alakulására vonatkozó prognózisukat. Júliusban még 0,7 százalékos hanyatlást jósoltak erre az évre, a friss felmérésben azonban 1 százalékos visszaesést valószínűsít a konszenzus. Jövőre azonban már magához térhet a gazdaság, a szakértők 0,75 százalékos GDP-növekedést várnak.