GVH: A Mastercard egyeduralomra törhet Magyarországon

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal eljárást folytat a Mastercaddal szemben. Az a gyanújuk, hogy a cég visszaél piaci erőfölényével és ki akarja szorítani a Visa-t
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a MasterCard Europe Sprl vállalkozással szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a GVH pénteken az MTI-vel, megerősítve a Portfolio.hu korábbi cikkét. A MasterCard - a maga közleményében - a GVH-val való együttműködést hangoztatta, és cáfolta, hogy erőfölényes piaci helyzetben lenne, illetve jogszabályt sértett volna.

A GVH észlelte, hogy a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) erőfölényes helyzetben lehet a magyarországi kártyapiacon, hiszen azon túl, hogy a piaci részesedése meghaladja a 75 százalékot, egyetlen komolyabb versenytársa a Visa. Ez utóbbi kártyatársaság azonban - az Európai Bizottság által korábban lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként - árazási korláttal szembesül a betéti kártyáknál.

A MasterCardot ugyanakkor nem köti ilyen árazási korlát, és felmerült annak a gyanúja, hogy a MasterCard által alkalmazott árak (bankközi jutalékok) a versenytárs kiszorítására lehetnek alkalmasak. Ezért a GVH szerint a MasterCard valószínűsíthetően megsértette a versenytörvény 21. paragrafusában és az uniós alapszerződés 102. cikkében foglalt tilalmakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható - áll a GVH közleményében.

A MasterCard közleményében cáfolta, hogy gazdasági erőfölényben lenne, és azt is, hogy bármilyen módon megsértette volna a vonatkozó szabályokat.

Egy korábbi eljárás során 477 milliós bírságot szabott ki a GVH, de a döntés ellen a Mastercard fellebbezett, jelenleg az Európai Bíróság döntésére várnak. A büntetés oka az volt, hogy a Visa és a Mastercard kártyák esetében is azonos mértékű bankközi díjat állapítottak meg.