Vaskos bírsággal mászik ki a pénzmosási ügyből a brit nagybank

Vágólapra másolva!
Közel 77 milliárd forintnak megfelelő büntetést (340 millió dollárt) fizet az amerikai pénzügyi felügyeletnek a Standard Chartered brit nagybank, amelyet a hatóságok pénzmosással és az Iránnal szembeni amerikai szankciók megsértésével vádoltak.
Vágólapra másolva!

A bank részvényei 4,3 százalékkal magasabban nyitottak szerdán reggel a hírre, korábban ugyanis az is reális veszélynek tűnt, hogy a felügyelet megvonja a Standard Chartered amerikai engedélyét. A BBC által megszólaltatott elemzők szerint ezt most valószínűleg megúszta a pénzintézet azzal, hogy megállapodott a hatósággal és a 340 millió dolláros bírság fejében várhatóan elkerüli a további büntetéseket. "Vaskos bírság, de sokkal vaskosabb is lehetett volna, ha ezt nem vállalják be" - nyilatkozta Mark Gregory, a BBC New York-i tudósítója a lapnak.

A New York-i pénzügyi felügyelet szerint a londoni központú bankcsoport 2001 és 2010 között 60 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolított le iráni ügyfelekkel az amerikai szankciók megsértésével, összesen 250 milliárd dollár értékben. Ezekből az ügyletekből több százmillió dollárnyi díjra tett szert. A bank állítólag iráni ügyfelei (köztük az iráni jegybank, az állami Bank Saderat és Bank Melli) számára New York-i egységén keresztül végzett tranzakciókat annak ellenére, hogy ezek az intézmények amerikai szankciók alatt állnak.

Peter Sands, a bank CEO-ja korábban azt nyilatkozta, hogy teljesen meglepte a pénzügyi felügyelet lépése és aránytalannak minősítette a kilátásba helyezett büntetéseket. Elismerte viszont azt, hogy 300 tranzakcióval megsértette az amerikai szankciókat, de számításaik szerint ezek összege nem haladta meg a 14 millió dollárt. "Világos, hogy ez hiba volt, és sajnáljuk a történteket" - idézi Sands-et a BBC.