Százakat rúghatnak ki Mezőkövesden

Vágólapra másolva!
Még jogi egyeztetéseket folytat, de ha teheti, bezárja Mezőkövesdi gyárát, és várhatóan Mexikóba telepíti át termelését a Remy autóipari beszállító - derül ki a cég közleményéből, amelyet az [origo]-nak küldött.  Ha így lesz, 400-500 ember veszítheti el a munkahelyét, és megszűnik egy 41 éves gyár, az egykori Autovill.
Vágólapra másolva!

Bezárhatja mezőkövesdi gyárát egy multinacionális autóipari beszállító, a Remy - erősítette meg az [origo] információit a társaság. A cég működését ismerő forrás az [origo]-nak annyit mondott, az amerikai kézben lévő vállalat megszünteti a mezőkövesdi gyártást, és Mexikóba telepíti a termelést, a lépés pedig valamivel kevesebb mint ezer ember munkáját érintheti.

A Remy Automotive Kft. megkeresésünkre közölte, az anyacég, a Remy International a közelmúltban felülvizsgálta a teljes gyártási stratégiáját. "Az európai értékesítés továbbra is alatta marad annak, amit a belátható jövőre vonatkozólag reméltünk. Az alacsony értékesítés miatt a mezőkövesdi termelést jelentősebb beruházás nélkül átvehetik más telephelyeink Mexikóban, Kínában, Dél-Koreában és Miskolcon. Ennek megfelelően, június 27-én tájékoztattuk az alkalmazottainkat arról, hogy megkezdtünk egy jogi konzultációs folyamatot, és amennyiben megerősítést nyer, ez az indítvány sajnos a mezőkövesdi gyártási részleg bezárásához vezethet" - írta közleményében a cég.

Az [origo] kérdésére, hogy mit takar a jogi folyamat és mikor várható döntés az esetleges gyárbezárásról, a cég nem kívánt többet elárulni.

A városból származó, szintén név nélkül nyilatkozó forrásaink azt mondták, hivatalos információt senki nem tud, de az a szóbeszéd, hogy a gyár nagyon nehéz helyzetben van, és elképzelhető, hogy be fog zárni. Tudomásuk szerint a gyárban 400-500-an dolgozhatnak. Pontos adatot egyelőre nem lehet tudni, hogy hány embert érintene az esetleges gyárbezárás. A Remy honlapja 2006-os adatokat említ, amelyek szerint 778 dolgozójuk van, de a cégnek van egy miskolci üzeme is, ahol szintén több százan dolgoznak.

A Borsod Megyei Kormányhivatal munkaügyi kirendeltségét megkerestük, kaptak-e bejelentést csoportos létszámleépítésről, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ha a gyárbezárás eredményeként valamennyi dolgozót elbocsátja a vállalat, az drasztikusan megnöveli a városban a munkanélküliek számát, a Remy Mezőkövesd egyik legnagyobb munkaadója. Az Állami Foglalkoztatási szolgálat adatai szerint májusban 993 munkanélkülit tartottak nyilván Mezőkövesden, így a munkanélküliség közel 9 százalékos volt.

A Remy Automotive Kft. vegyes adatokat produkált az utóbbi években. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint bevétele fokozatosan nőtt, 2008-ban 12,7 milliárd forint volt, 2009-ben 15,2 milliárdra nőtt, 2010-ben pedig 20 milliárd forint fölé emelkedett. Ugyanakkor a cég eredménye csak 2008-ban volt pluszban, az azt követő két évben 164, illetve 341 millió forintos adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a társaság.

1970 óta működik a gyár

A Remy anyavállalata több mint százéves múlttal rendelkezik. A Remy fivérek 1986-ban alapították az Egyesült Államokban, és gyújtótekercseket gyártottak az akkor fejlődésnek induló járműiparnak. A csaknem 80 éven át a General Motors részeként működő vállalat 1994-ben függetlenné vált, Delco Remy néven működött tovább. Utóbbi cég 1995-ben vásárolta fel a magyar Autóvillt, amely az 1970-ben alapított mezőkövesdi gyárat működtette. A Delco Remy 2000-ben nyitotta meg a miskolci felújító üzemét, és egyben bővítette a mezőkövesdi üzemet, 2004-ben pedig Remy Automotive Hungary Kft.-re változtatta a nevét.



A Remy esetleges gyárbezárása nem az első jelentős leépítés lenne az idén. Az év elején csődbe ment Malév több mint ezer embert érintett közvetlenül, a pontos számot azonban nem lehetett megbecsülni. A másik komolyabb elbocsátás a Nokiához kötődik: a mobiltelefon-gyártó az év elején közölte, hogy a komáromi üzeméből több mint kétezer embert tervez elküldeni. A leépítés első hullámában érintett dolgozóknak, mintegy 1200 embernek március 29-én mondtak fel, június végén pedig a cég közölte, hogy 900 dolgozóval közlik a Nokia komáromi gyárában a munkaviszonyuk megszűnését.