Jön a hetedik Rotschild-generáció

Vágólapra másolva!
A hetedik generációként fog a Rotschild bank élére lépni Alexandre de Rothschild, a ma 32 éves bankár. A család az utóbbi években megerősítette pozícióját a cégben, és tőzsdére viszi bankját.
Vágólapra másolva!

Vezetőváltásra készül a világ legnagyobb családi tulajdonban lévő bankja, a Rothschild bankház. A cégcsoport mostani vezetője, a 69 éves David de Rothschild öt éven belül valószínűleg nyugdíjba megy, és a bank vezetését fiára, a 32 éves Alexandre de Rothschildra bízza - írja a Bloomberg. A Rothschild bankháznál eddig nem nyilatkoztak ilyen nyíltsággal az utódlási tervekről, de ha Alexandre de Rothschild valóban átveszi a bank vezetését, a család hetedik generációja kerül a birodalom élére. A Rothschildok bankos múltját a 18. századik lehet visszavezetni.

A mai Rothschild bank kölcsönöket már nem nyújt, hanem tanácsadóként és befektetési bankként szolgálja ki ügyfeleit. A bank számos céges összeolvadásban vett részt, tavaly 1,14 milliárd euró (megközelítőleg 325 milliárd forint) bevétele volt. Ezzel a Bloomberg összesítése szerint világ 10. legnagyobb tanácsadásra szakosodott bankja volt.

A tervezett generációváltás része a bankház átalakulásának. Alexandre de Rothschild célja, hogy újra teljes mértékben családi irányítás alá vonja a céget. Ennek részeként idén nyáron a magyar jogrendszerben betéti társaságnak megfelelő jogi formát (limited partnership) vett fel a bankház mögött álló Paris Orléans vállalat. A Rothschild család ugyan ennek a cégnek csak 47 százalékát tulajdonolja, de 56 százalékos szavazati joga van. A bankház részvényeinek 38 százalékát pedig a párizsi tőzsdére viszik majd.