Újabb milliárdokra ugorhatnak rá a cégek

Vágólapra másolva!
A következő hónapokban új pályázatok nyílnak meg a vállalkozások előtt. Lesz olyan, amely az exportáló cégeknek segít információszerzésben és tanácsadásban, nyílik olyan is, amely az új munkahelyeket támogatja, július végén pedig milliárdos keret nyílik a beszállítói kapcsolatokkal rendelkező cégeknek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben új pályázatokról jelent meg információ, amelyek a következő hónapokban lesznek elérhetők - ezeket szedte csokorba a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. Az új fejlesztési források közt van beszállítóknak, kkv-knak és exportálóknak címzett támogatás is.

Támogatást kaphatnak a beszállítói kapcsolatokat kiépítő vállalkozások. A pályázat célja azon beszállítói múlttal rendelkező vállalkozások támogatása, amelyek alkalmasak arra, hogy innovatív fejlesztéseik, belső hatékonyságuk növelése és kapacitásaik bővítése révén új megrendelőket és piacokat szerezzenek, és ezzel kedvezőbb piaci pozíciót érjenek el - írta a MAPI.

A vissza nem térítendő támogatás összege 25-500 millió forint, amely nem lehet több, mint a projekt összegének a fele. Az idénre és jövőre 5 milliárd forint a pályázat keretösszege, pályázni július 27. és március 31. között lehet.

Támogatást kaphatnak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások is, amelyek új munkahelyeket teremtenek. Az 1-20 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást új munkavállalók foglalkoztatására fordíthatják a kis cégek, a támogatás legfeljebb 50 százalékos lehet. A pályázat augusztus 1-jén nyílik, és december 31-éig lesz elérhető. A rendelkezésre álló keretösszeg 9 milliárd forint, de ebben a jövőre kifizetendő támogatások is benne vannak.

A külföldi piacon eredményesen megjelenni szándékozó vállalkozások is támogatást szerezhetnek információszerzésre és piaci tanácsadásra. Az igényelhető támogatás 3-20 millió forint, ami a projekt legfeljebb 50 százaléka lehet. A támogatásra augusztus 1. és 2013. március 15. között lehet pályázni, a keret 3 milliárd forint.

Támogatás szerezhető innovációs ipari parkok, fejlesztési központok kialakítására és továbbfejlesztésére is. A cél a komplex innovációs beruházások támogatása, kutatási, műszaki fejlesztési, infrastrukturális háttér kialakítása.

A vissza nem térítendő támogatás 100 millió és 5 milliárd forint között lehetséges, a támogatás intenzitása magas, 70 százalékos. Pályázni augusztus 6. és 2013. január 31. között lehet a 8 milliárd forintos keretből.