Tovább csökkentheti a kamatot az EKB

Vágólapra másolva!
A múlt heti kamatcsökkentés után nincs kizárva, hogy tovább csökkenti a kamatot az Európai Központi Bank - jelentette ki a szervezet elnöke. Mario Draghi szerint az európai vezetők jó irányban indultak el a gazdasági problémák megoldásához.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nem zárja ki a további kamatcsökkentés lehetőségét. Mario Draghi ezt hétfői európai parlamenti meghallgatásán jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy csökkentheti-e az EKB a múlt héten bejelentett 0,75 százalék alá a kamatot.

"Meg kell nézni az aktuális helyzetet, meg kell nézni az adatokat és a következményeket, és a kormányzótanácsban majd az alapján döntünk, hogy mi legyen a következő lépés" - mondta. Az európai vezetők Draghi szerint elindultak a térség gazdasági gondjainak megoldása felé, de figyelmeztetett, hogy a kormányoknak "nincs vesztegetni való idejük".

A legutóbbi brüsszeli uniós csúcs az EKB első embere szerint sikeres volt. Ezen a tagállamok vezetőinek sikerült megállapodniuk, hogy a bajba jutott országok könnyebben juthassanak kedvezményes hitelhez az uniós mentőalapokból. Draghi szerint Európa kormányai tisztában vannak azzal, hogy a csúcson született döntéseket gyorsan át kell ültetniük a gyakorlatba.

Az EKB a múlt héten csütörtökön a piaci várakozásoknak megfelelően csökkentette a kamatot 0,75 százalékra, amelynél alacsonyabb rátára korábban soha nem volt példa. A döntéssel az eurózóna jegybankja a gyengélkedő gazdaságot próbálja felrázni, az alacsonyabb kamatokkal, vagyis olcsóbb pénzzel, a hitelezésen keresztül élénkíthető a gazdaság.