Ez a péntek 13. a románok fekete napja lett

Vágólapra másolva!
Az euró kicsit erősödni tudott, de továbbra is nyomott árfolyamon kereskednek vele.A román lej soha nem volt ilyen gyenge az euróval szemben, de ez várhatóan nem rántja magával a forintot.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama péntek délután új kétéves mélypontra, 1,217 alá süllyedt a dollárral szemben, ezen a szinten azonban úgy tűnik, megjelentek a vevők, aminek eredményeként néhány percen belül egy euró újra többet ért, mint 1,224 dollár. A mozgást nem az időközben megjelent hírek indították el, föltehetően a devizapiaci pozíciók zárásával, illetve újak nyitásával magyarázható.

Amennyiben a közös európai pénz pluszban zárja a hetet, úgy további erősödés jöhet, az euró árfolyama akár 1,2425-ig emelkedhet - véli Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. Ha viszont az árfolyam tartósan az 1,22-es támasz alá kerül, akkor az euró 1,2120-ig gyengülhet, innen azonban újra tér nyílhat fölfelé - teszi hozzá a szakember.

Az euró/forint árfolyam, amely péntek délelőtt - 10 napon belül harmadszor - 290 fölé emelkedett, ezután sem maradt sokáig ebben a magasságban. Délután 4 óra környékén az árfolyam néhány perc alatt újra 288 forint közelébe süllyedt, ami azt jelenti, hogy a hazai deviza egyértelműen erősödéssel zárja a hetet. Soós Róbert szerint a jövő héten a forint alulteljesíthető lehet, főleg, ha az IMF-delegáció érkezésével kapcsolatos várakozások túlságosan optimistának bizonyulnak. Ha a 290-es ellenállást áttöri az árfolyam, akkor - akár már a jövő héten - könnyen 300 fölé drágulhat az euró, mondja az XTB szakembere.

Soós Róbert ugyanakkor nem tart attól, hogy az elmúlt napokban rendkívül gyengén teljesítő lej magával rántja a forintot is. A hazai devizát általában a zloty árfolyam szokta befolyásolni - magyarázza. A román pénz a belpolitikai fejleményekkel - Basescu elnök visszahívása, az alkotmánybíróság jogkörének korlátozása - szembeni erősödő nemzetközi tiltakozás miatt pénteken történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben.

A román lej már a belpolitikai válság óta elszakadt a régiós devizáktól, de a pénteken feljegyzett 4,5633-ös árfolyamra korábban soha nem volt példa. A lej egy hónappal ezelőtt 4,46-os szinten mozgott, vagyis bő 2 százalékot veszített értékéből, ezzel a Bloomberg által figyelt 27 feltörekvő piaci deviza között a legrosszabb teljesítményt produkálta. A lejjel szemben a forint 2,8 százalékkal erősödött a pénteki 288 forintos szintre, a lengyel zloty közel 3 százalékkal erősödött az euróval szemben, a régió legstabilabb devizájának tartott cseh korona pedig 0,6 százalékos erősödés ért el az elmúlt harminc napban.