Orbán visszavárja az IMF-et

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő azt várja, hogy a Valutaalap állítson össze egy listát arról, hogyan látja a magyar gazdaságot, hogyan kellene változtatnia a kormánynak a gazdaságpolitikáján, és mondják el a hitel előfeltételeit. Egyébként a miniszterelnök szerint jó hangulatú volt a keddi találkozója az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben tér vissza Magyarországra az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatóján.

A kormányfő közölte: azt várják, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést", abban jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a gazdaságpolitikán, nevezzék meg az előfeltételeiket, és mondják el a véleményüket a 2013-as büdzsé szerintük módosítandó pontjairól.

Szeptemberben ezeket a felvetéseket a kormány érdemben meg fogja válaszolni - mondta Orbán Viktor, aki biztatónak nevezte keddi tárgyalását az IMF/EU-delegációval, de utalt arra, hogy vannak azért nézetkülönbségek a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy különbségek vannak a tárgyalófelek között a pénzügyi szektor helyzetének, terhelhetőségének megítélésében: az IMF a gazdasági növekedéshez a pénzügyi szektor jövedelmezőségének helyreállítását a legfontosabb feltételek között tartja számon, a kormány szerint azonban bár nyereséges bankokra természetesen szükség van, de miközben az egész gazdaság veszteségeket szenved el, indokolatlannak tűnik, hogy éppen a pénzügyi szféra maradjon ki a közteherviselésből. Ennek az összeegyeztetése fontos eleme lesz a tárgyalásoknak - jegyezte meg.

Szavait összegezve úgy fogalmazott: "biztatóbbnak tűnik a dolog, mint amit az ember annak a három betűnek a hallatán, hogy IMF, egyébként gondolni szokott". "Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy láttam, ők sem azok" - tette hozzá a kormányfő, ismét hangsúlyozva, hogy a kabinet minél hamarabb sikeresen le akarja zárni a tárgyalásokat, de csak olyan megállapodást áll módjában megkötni, amely jól szolgálja Magyarország érdekét.

A jegybankadó ütközőpont lehet

A kormány tanulmányozni fogja az Európai Központi Bank (EKB) fenntartásait a jegybankra is kivetett tranzakciós illetékkel kapcsolatban - mondta Orbán, nyomatékosítva ugyanakkor: a pénzügyi szektornak - ideértve a nemzeti bankot is - képesnek kell lennie arra, hogy előállítsa a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat. Az európai és a magyar válságkezelés között éppen az a különbség, hogy míg az EU a bankokat védi, addig a magyar kabinet a munkahelyeket - fogalmazott.

Az EKB tegnap több ponton kritizálta a jegybankra is kivetett tranzakciós illetéket. Az EKB azt mondja, hogy sérti az uniós jogot, az abban tiltott monetáris finanszírozást valósítja meg a jegybankadó, és az MNB függetlenségét sem tartja tiszteletben az Orbán-kormány. A kabinet kellő időben "sikeres választ" fog adni az EKB-nak - tette hozzá a miniszterelnök.