Orbán ragaszkodik a sárgacsekk-adóhoz

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a Hír Televíziónak, hogy ragaszkodik a tranzakciós illetékhez, illetve ahhoz, hogy vagyonadó és ingatlanadó nem lesz Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök a Hír Tv-nek adott interjújában, amelyről a Magyar Nemzet online írt röviden az interjú vetítése előtt. Jelenleg van ugyan ingatlanadó, de ez önkormányzati bevételt jelent, helyben döntik el, hogy kivetik-e, országos szintű adó nincs. Orbán Viktor azt mondta, ebben a két kérdésben nem engednek az IMF-nek és az Európai Uniónak.

A Hvg.hu birtokába jutott európai bizottsági dokumentum szerint Brüsszel a vagyonadó kivetését javasolja a magyar kormánynak, ezt felhozhatják a hitelkeret-tárgyalásokon is. Az azonban nem egyértelmű, hogy ez csak egy ajánlás, vagy az egész hitelmegállapodás feltétele-e.

A Magyar Nemzet cikkében az olvasható, hogy a kormányfő ragaszkodik a tranzakciós illetékhez is. A hírből nem derült ki, hogy a jelenlegi formájához ragaszkodik-e a kormányfő, vagy a részletekben hajlandó-e módosítani.

Azt is elmondta a kormányfő, hogy az Európai Központi Banknak csak véleményezési joga van, de nem vétózhatja meg a magyar parlament által elfogadott törvényt.