Növekvő 2013-as gazdaságra számít Parragh

Vágólapra másolva!
Megindul Magyarországon a begyöpösödött gazdasági struktúrák átalakítása, enélkül tartós növekedés nem lehet - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szervezet keddi rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatón. Az ülésen az elnökségi tagok mellett még Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter és Szathmáry Kristóf belgazdasági államtitkár is részt vett.
Vágólapra másolva!

Parragh szerint Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt két évben fenn tudta tartani a társadalmi békét. "A vállalkozók a rájuk eső terheket felvállalták, természetesen nem örömmel."

A nemrég bejelentett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervről azt mondta: az elmúlt évtized legnagyobb pozitív beavatkozása a magyar gazdaságba. Arra biztatta a kormányt, hogy vigye végig a terveket. Orbán később erre reagálva közölte, hogy "kétség ne férjen hozzá, végig fogom vinni". (Orbán Viktor egy új gazdasági rendszer felállításáról beszélt, erről bővebben itt olvashat.)

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) számításai szerint az akcióterv 100 milliárd forinttal javítja a gazdaság jövedelempozícióját, 215 milliárddal a kkv-két, és 1 százalékos GDP-növekedéssel járhat. Úgy számolnak, hogy a kisadózást 150-200 ezer kisvállalkozás választhatja, ami az eva mértékét meghaladó vállalati kör. A szociális hozzájárulási adó (szha) szerintük 1,4-1,7 millió munkavállalót érinthet - közölte Parragh László.

Úgy véli, hogy az MNB által jósolt mínuszos GDP "nagy valószínűséggel nem következik be", és 2013-ban növekedésre van kilátás. Arra számít, hogy a beruházások számában is trendforduló lesz, ami szerinte alapvető a gazdasági növekedéshez.

Parragh beszélt arról is, hogy 2010 óta a reálszférában 80 ezerrel nőtt a munkahelyek száma, "bár az egymillióhoz képes még nem elegendő" - tette hozzá. Rendkívül súlyos, feszítő problémának nevezte, hogy ma a vállalatok finanszírozási helyzetét más országok jobban tudják kezelni.