Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem sok jóra számítanak a magyar emberek és cégek

Vágólapra másolva!
Mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások júliusban minimálisan ugyan javultak, de még mindig nagyon borúlátó hangulatot tükröznek a GKI és az Erste közös felmérésének eredményei alapján. Az építőiparban és a szolgáltató szektorban a cégek inkább elbocsátani akarnak, mint új dolgozó felvenni. A lakosság arra számít, a következő egy évben kicsit javulni fog a pénzügyi helyzete.
Vágólapra másolva!

A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júliusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Az üzleti szférán belül a júliusi változások minden ágazatban hibahatáron belüliek, kicsik. Az összességében szerény növekedés három hónapos csökkenés után következett be. Az ipari bizalmi index minimálisan emelkedett, amiben elsősorban a termelési kilátások kedvezőbb megítélése játszott szerepet. Nem javult viszont a rendelésállomány megítélése, sőt az exporté romlott. A versenyképesség értékelése is kedvezőtlenebb lett.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben kissé javult, az építőiparban és a szolgáltató szférában viszont romlott. A lakosság munkanélküliségtől való félelme összességében valamelyest enyhült - írja a GKI a felmérésről készült sajtóanyagban.

Az áremelést tervezők köre az iparban nőtt, de mind az építőiparban, mind a szolgáltatószektorban az árcsökkenést tervezők vannak jelentős többségben. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is mérséklődött. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások júliusban minden ágazatban és a lakosság körében is valamivel kevésbé voltak kedvezőtlenek, mint az előző hónapban.

A GKI fogyasztói bizalmi index június után júliusban is kissé emelkedett, de továbbra is elmarad áprilisi értékétől, s csak a 2009 őszi szinten mozog. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kedvezőbbnek, megtakarítási képességet viszont rosszabbnak látta, mint júniusban. A fogyasztók saját anyagi helyzetüket az előző hónapok - a bizalmi index mérése óta nem tapasztalt - pesszimizmusához képest már valamivel kevésbé rossznak látták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről