Nem bíznak a munkahelyükben, és nem költenek szívesen a magyarok

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint 56 ország közül Magyarországon a legalacsonyabb a fogyasztói bizalmi index. Nem bízunk a munkahelyi lehetőségeinkben, nem számítunk a fizetésünk emelkedésére, a megkeresett pénzünket pedig nem szívesen költjük el.
Vágólapra másolva!

A Nielsen 56 ország válaszadóinak adatait feldolgozó felmérése szerint Magyarországon a legalacsonyabb a fogyasztói bizalmi index. A közvélemény-kutató cég közleménye szerint Magyarország négy egymást követő negyedév végén is a lista alján végzett. Európában legmagasabb az index Dániában és Norvégiában, régiónkban pedig Csehországban és a balti államokban. A magyar mutató most 2 ponttal alacsonyabb, mint az idei első negyedévben mért 32-es index. Tavaly a második negyedévben a magyar mutató 43, a tavalyelőtti hasonló időszakban 65 pontot ért el. Európában az idei második negyedév fogyasztói bizalmi indexének átlaga 73 pont, a földrészünkön vizsgált huszonhét ország mutatói alapján.

Ahol a mutató 100 pontnál kevesebb, ott a fogyasztók pesszimizmusát jelzi, míg 100 pont felett optimizmusukat tükrözi a közeljövő gazdasági kilátásairól. Az indexet a fogyasztók személyes pénzügyi helyzetére, országukban a munkahelyi kilátásokra vonatkozó véleménye, valamint a jelen időszak vásárlás szempontjából való megítélése alapján számítják.

A pénzügyeinkben bizakodunk úgy-ahogy

Magyarországon az index három összetevője közül viszonylag legkedvezőbb a helyzet az anyagiaknál: Legutóbb a megkérdezett magyarok 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy személyes pénzügyi helyzete a következő tizenkét hónap során, ha nem is kiváló, de jó lesz. Negatív véleményt 87 százalék mondott. További 2 százalék nem tudta eldönteni.
Hazánkban a munkahelyi kilátásokat többé-kevésbé jónak, szintén az előttünk álló tizenkét hónapban a válaszadók közül 3 százalék tartja. "Nem olyan jó" vagy "rossz" 96 százalék szerint. További 1 százalék nem tudja megítélni.

"Tekintettel az árakra és az ön személyes pénzügyi helyzetére, a mostani időszak megfelel arra, hogy megvásárolja, amit szeretne és amire szüksége van?"- kérdésre a magyar megkérdezettek közül 4 százalék válaszolt úgy, hogy alkalmas a jelenlegi időszak vásárlásra, míg 95 százalék kedvezőtlennek látja. További 1 százalék nem tudta eldönteni.