Megmaradhat az eva az új adók mellett is

Vágólapra másolva!
A kormány korábban megszüntette volna az egyszerűsített vállalkozói adót, miközben új egyszerű adót ígért. Most, hogy Orbán Viktor bejelentett két új, a kisvállalkozóknak célzott egyszerű adózási formát, mégis arról beszélt az NGM államtitkára, hogy megmaradhat az eva is.
Vágólapra másolva!

Egyelőre megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), és a hétfőn bejelentett két új kisvállalati adó választható adózási forma lesz - mondta Balog Ádám adóügyi államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedden.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn tízpontos akciótervet jelentett be, amely tartalmazott két új adónemet kisvállalkozások számára. A kormányzat korábban arról beszélt, hogy megszüntetné az evát, de helyette új, egyszerű adózási formát vezet be. Ez alapján feltételezhető volt, hogy a két új adó válthatná az evát, de ezt most Balog Ádám cáfolta.

Igaz, hozzátette, hogy a kormány nem törli el az evát, kivéve, ha a vállalkozások úgy gondolják, az új adók mellett, amelyeket választhatnak majd, nincs szükség rá. Az eva kulcsát az idén 30-ról 37 százalékra emelte a kormány, az igénybevételi határát pedig 30 millió forintos árbevételig növelte. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kisvállalati adó egyelőre alapkoncepció, a részleteket a vállalkozásokkal folytatott tárgyalások során dolgoznák ki.

A kormány egy tételes adót ajánl a mikrovállalkozások számára. Ezt a legfeljebb 6 millió forint árbevételű vállalkozások választhatnák, és havi 50 ezer forintot kellene fizetniük főállású, 25 ezer forintot mellékállású vállalkozóként (6 milliós éves árbevétel mellett ez 10 százalékos adónak felel meg). Az adó az iparűzési és a jövedéki adó, illetve az áfa kivételével minden adónemet kivált, és a betéti illetve közkereseti társaságoknak a beszámolót sem kellene beadniuk.

A 16 százalékos kisvállalati adót a 25 főig foglalkoztató vállalkozások választhatnák, amely kiváltaná a társasági nyereségadót, a nyereség utáni személyi jövedelemadót (egyéni vállalkozóknál), a szakképzési hozzájárulást, és az egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és a foglalkoztatottak bérköltségének összege lenne.