Matolcsy saját szarvashibáját javítja

Kormányülés, Matolcsy György és Orbán Viktor a bankszövetség ülésén 2011.12.16-án
Vágólapra másolva!
Egy öt éve nem létező eszközt adóztatott volna meg a kormány, de most a nemzetgazdasági miniszter egy utolsó pillanatban beadott módosító indítvánnyal javítja a hibát, így megadóztatnák a jegybankot.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétfői zárószavazás előtt ma egy utolsó pillanatos, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a sárgacsekk-adóhoz.

A kormány egy olyan javaslatot adatott be egy hete a költségvetési bizottsággal, amely olyan eszközt adóztatna, amely öt éve nem létezik. Abban azt írták elő, hogy a jegybanki kéthetes betét elhelyezése után adót kell fizetnie a Magyar Nemzeti Banknak. Ez azonban 2007 óta nincsen, helyette kéthetes kötvény van.

Ezért ha így fogadná el a parlament a hivatalos nevén pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényt hétfőn, akkor az annak részét képező "jegybankadóból" nem tudná a remélt 120 milliárd forintot beszedni az állam. A Matolcsy által ma benyújtott, zárószavazás előtti dokumentum már kéthetes kötvényre cseréli a kéthetes betétet. Ezt pedig azzal indokolja, hogy "a jogalkalmazást segítő pontosításra" van szükség.

A miniszter által jegyzett indítvány még egy lényeges ponton nyúl bele a szabályba. Előírja, hogy amikor egy bank vagy más pénzügyi szolgáltató kölcsönt nyújt valakinek, akkor a pénz rendelkezésre bocsátása után nem kell adót fizetni.

Még ezek a javítások sem garantálják azt, hogy a sárgacsekk-adóból nem lesz gond. Az MNB elnöke szerint a sárgacsekk-adó akár az új alaptörvénybe is ütközhet, és sérti az uniós normákat. A két hét múlva induló IMF-EU-tárgyalásokon pedig komoly ütközőpont lehet a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Ráadásul a költségvetés sem számíthat 380 milliárd forintra az adóból, minimum százmilliárd forintos elmaradás néz ki a jegybank szakértőinek számítása szerint.