Maradt még terv Matolcsy fiókjában

Vágólapra másolva!
Szabad vállalkozási zónákat alakítanának ki az ország leghátrányosabb területein, és az ott működő cégeknek kedvezményeket adnának. Orbán Viktor munkahelyvédelmi akciótervének eredeti változatában ilyen pont is szerepelt, ami végül kimaradt a csomagból - tudta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalfiókjában jó néhány terv lapul még - mondta Orbán Viktor csaknem két hete a közrádióban. A miniszterelnök csak annyit árult el, hogy a tárcavezetőnek például van egy olyan beruházásösztönző terve, amelyre ősszel tér vissza a kormány.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Orbán Viktor által korábban bejelentett munkahelyvédelmi akciócsomag eredetileg egy olyan pontot is tartalmazott, amely az ország leghátrányosabb területein úgynevezett szabad vállalkozási zónák kialakítását célozza.

A lap munkatársa több - a lapban pontosan meg nem nevezett - kormányzati szereplő tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a kabinet - az érintett önkormányzatok pályázata és a kormány döntése alapján kialakítandó - e területeken gazdasági tevékenységet végző és munkahelyet teremtő vállalkozásoknak több kedvezményt is tervezett.

A lap úgy tudja, hogy az eredeti elképzelések szerint az érintett cégek a társasági adóban lényegesen enyhébb feltételekkel juthatnának hozzá fejlesztési adókedvezményekhez. Másrészt azon vállalkozásoknak, amelyek a fejlesztési adókedvezményt is igénybe veszik, a szociális hozzájárulási adó mértéke 100 ezer forint bruttó bérig 14 százalék lenne a jelenlegi 27 helyett. A lap forrásai elmondták azt is, hogy a kormány eredeti szándékai szerint ezeket a kedvezményeket a beruházás kezdete utáni öt évben lehetne igénybe venni. A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített terv végül a tárcavezető asztalfiókjában maradt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!