Kiemelt jelentőségűvé tett 21 építő céget a kormány

Vágólapra másolva!
A huszonegy kiemeltté nyilvánított építőipari vállalkozást állami felszámolóbiztos felügyelete alá helyezték. A kormány gyakorlatilag bármelyik csődben lévő vagy felszámolás alatt álló céget kiemelhet.
Vágólapra másolva!

Építőipari és ingatlanforgalmazó, illetve hasznosító vállalkozásokat minősített stratégiailag kiemelt fontosságú gazdálkodó szervezetté a kormány a pénteken megjelent Magyar Közlöny szerint.

A kormányrendeletek a csődtörvényre hivatkoznak mindegyik vállalkozás esetében, annak is azokra a bekezdéseire, amelyek a stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalkozásokkal foglalkozik.

A csődtörvény idézett szakasza szerint a kormány kiemelhet egy-egy vállalatot, ha az adósságrendezéshez vagy a jogutód nélküli megszüntetéshez gazdaságpolitikai érdek fűződik. A vonatkozó törvény szerint a 21 említett építőipari vállalkozás csődeljárás vagy felszámolás alatt áll.

A törvény alapján a kormány szinte bármely céget kiemelheti, mivel a szempontok között van az is, hogy bel- és külgazdasági, foglalkoztatáspolitikai szempontból fontos legyen. Így gyakorlatilag bármely, alkalmazottakat tartó cégre ráfogható, hogy foglalkoztatáspolitikailag jelentős.

A kiemelt társaságok esetében a törvény szerint állami felszámoló, vagyis a kormány által kinevezett ember jár el, még csak a felszámolói listára sem kell felvenni.