Keményen bevasalná a kormány a csökkentett adókat

Vágólapra másolva!
A járulék- és adócsökkentési lépések után a kormány egy kemény adóbehajtási programot is ígér egy minisztériumi közlemény szerint. A kormány elvárja, hogy az 1000 milliárddal csökkentett terheket befizessék az adózók.
Vágólapra másolva!

A kormány joggal várja el, hogy a nagyságrendileg kisebb adót az érintettek befizetik - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében, amelyben amellett érvelt, hogy meglesz a munkahelyvédelmi akcióterv költségvetési forrása.

A minisztérium szerint mintegy 1000 milliárd forinttal csökken a munkát terhelő adóteher, miután az egykulcsos adórendszer 500, a társasági adó csökkentése 150, a munkahelyvédelmi akcióterv pedig 300 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

Az NGM szerint mivel ekkora mértékű könnyítés nem volt az elmúlt ciklusokban, elvárható, hogy az adózók rendesen fizessék az adóikat. Az akcióterv forrásai biztosítása érdekében a kormány új programot indít az adóbeszedés hatékonyságának növelésére. Az NGM állítása szerint 40 milliárd forinttal több adó jött be tavaly a hatékonyságnövelésből. "Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a programhoz szükséges 300 milliárd forint biztosítva legyen a költségvetésben" - olvasható a minisztériumi közleményben.

A munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezményt ad a fiatal, idős, kismama, szakképzetlen és tartós munkanélküliek számára, illetve két új, kisebb terhet jelentő kisvállalkozási adót hoz létre.