Hamarosan kiderül, mit gondol az EKB a jegybankadóról

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök szerint az Európai Központi Bank hamarosan nyilvánosságra hozza véleményét a jegybankot is érintő tranzakciós illetékről. Sok múlhat az EKB álláspontján.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) végleges véleményét a tranzakciós illetékről viszonylag gyorsan nyilvánosságra hozza - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

"Azt nem tudom megmondani, hogy erre ma vagy a hét további napjain kerül sor" - közölte a jegybank elnöke a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón.

Az MNB ismeri az EKB által megfogalmazott véleménytervezetet, amelyet megismertek a monetáris tanács tagjai, és amelyet az EKB megküldött az EU 27 jegybankjának. Ezeknek 20-30 nap áll rendelkezésükre, hogy megjegyzéseikkel ellássák, s az ezután kialakuló konszenzust fogja nyilvánosságra hozni az EKB - ismertette a szokásos menetrendet Simor.

A tranzakciós illetéket a kormány a parlament jóváhagyásával kiveti a jegybankra is. Erről fog véleményt mondani az EKB, amelynek a véleménye sokat számíthat a most is folyó, az IMF-fel és az Európai Bizottsággal zajló tárgyalásokon. Néhány elemző azt gyanítja, hogy az EKB finoman szólva nem lesz elragadtatva a jegybankadótól. Simor András elnök pár hete már jelezte, hogy az sértheti az uniós normákat, szembemehet az alaptörvény szellemével.

A jegybank megadóztatásából 120 milliárd forintot remél a kormány, ha ez lehetetlenné válik, az nagy lyukat üthet az amúgy is ingatag lábakon álló jövő évi költségvetésen.