Gyengült, és tovább gyengülhet a forint

Vágólapra másolva!
Egy hetes csúcsra emelkedett az euró/forint árfolyam, miután az USA-ban közzétett munkaerőpiaci adatok elrontották a kockázatos eszközöknek kedvező globális hangulatot. Az elemzők szerint nem kizárt a forint további gyengülése sem.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama péntek délután 289 forint fölé emelkedett, ebben a magasságban utoljára június 29-én láttuk. A következő napok iránya nehezen megjósolható: a legnagyobb kérdés, hogy az IMF-tárgyalásokról szóló hírek mennyire képesek enyhíteni a kockázatvállalási kedv gyengülését.

A hangulat romlását egyértelműen mutatja, hogy az elsőszámú menekülődevizának számító dollár jelentősen erősödött az euróval szemben, a közös európai pénz árfolyam 1,238-ról egészen 1,230 közelébe süllyedt.

Merre tart a forint?

Ha az euró árfolyama 290-ig emelkedik, akkor 295-ig viszonylag könnyen tovább gyengülhet a forint - véli Kass Zoltán az XTB Magyarország devizapiaci kereskedője. Amennyiben az euró/dollár árfolyam 1,23-nál irányt vált, és a dollár újra gyengülni kezd, úgy a forint nem valószínű, hogy 300 fölé gyengül az euróval szemben - teszi hozzá a szakember.

A világmozgató amerikai adatok

A forint pénteki gyengülését egy csalódást okozó amerikai adat okozta. Egyesült Államok nem mezőgazdasági szektoraiban a washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint júniusban 80 ezerrel nőtt az álláshelyek száma. A Bloomberg elemzői konszenzusa 100 ezer volt; a versenyszférában foglalkoztatottak száma mindössze 84 ezerrel nőtt, ez 10 hónapja a leggyengébb adat.

A kérdés ezek után a következő: vajon elegendő-e ez ahhoz, hogy a Fed újraindítsa a mennyiségi lazítás (QE) programját, vagy újabb nagyszabású kötvényvásárlási programokat vezessen be - idézi a Bloomberg Carl Forcheskit, a Société Générale devizastratégáját. Amennyiben a Fed egy nagyszabású élénkítő csomagot jelent be, azzal nagyban javítja a hangulatot, eszerint tehát - áttételesen - a gyenge munkaerőpiaci adatok akár az elsődlegessel éppen ellentétes hatást is kiválthatnak.

A Fed a hivatalos menetrend szerint legközelebb augusztus 1-jén, a következő kamatdöntő ülés után jelenthet be egy élénkítő programot. Az USA jegybankjának szerepét is betöltő intézmény júliusban alaposan lerontotta idei prognózisait, a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzés immár 1,9-2,4 százalék - szemben a korábbi 2,5-2,9 százalékkal. Ben Bernanke egyértelművé tette: a munkaerőpiaci helyzet további romlása esetén a Fed lépni fog.