Nem kérnek lazítást, inkább belehúznak a görögök

Vágólapra másolva!
A nemzetközi szervezetektől érkező figyelmeztetések nyomán a görög kormány egyelőre feladta azt a szándékát, hogy a hitelekért cserébe vállalt stabilizációs program lazítását kérje - írta a Financial Times (FT) brit üzleti lap internetes oldala.
Vágólapra másolva!

A kormánynak fel kell gyorsítania az átalakításokat, mielőtt bármilyen módosítást kér a februárban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval közösen kidolgozott, 174 milliárd eurós programban - mondta az FT-nek Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter, aki az IMF, az EU és az Európai Központi Bank (a "trojka") képviselőivel tárgyal a héten.

"Lemaradtunk a reformokkal, és nem kérhetünk semmit a hitelezőinktől, amíg vissza nem térünk a megállapodásban foglaltakhoz. Látszik a fény az alagút végén, de hosszú az alagút" - jelentette ki Szturnarasz. Álláspontja vélhetően nem független attól, hogy Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerdán a CNBC amerikai tévécsatornának adott interjújában azt mondta, nincsen "újratárgyalós hangulatban".

A júniusi, megismételt görög parlamenti választások után koalíciót kötő három párt azzal kampányolt, hogy a gazdaságot megfojtó takarékossági programot újra kell tárgyalni, hogy egy vagy két évvel elnyújtsák. (A görög gazdaság valóban kétségbeejtő helyzetben van, ötödik éve csökken a GDP, és immár 21 százalékos a munkanélküliség.) Antonisz Szamarasz kormányfő még egyszer sem vetette fel a trojka képviselőivel folytatott tárgyalásokon a változtatás iránti igényt - írta az FT egy meg nem nevezett, az egyeztetéseket ismerő forrásra hivatkozva.

Az adósságválságban lévő Görögország évek óta hatalmas összegű nemzetközi hitelekre szorul, ezekért cserébe azonban nagyon kemény megszorításokat kell végrehajtania. A magánhitelezőkkel már megállapodott arról, hogy a kölcsönadott pénzük egy jó részét sohasem látják viszont, de így sem tud a saját lábára állni.