Kevesebb ember termel többet a magyar iparban

Vágólapra másolva!
A járműgyártás és a húsipar húzta a magyar ipart májusban, de látványos növekedés még nem következett be éves szinten. Az egy főre jutó termelés nőtt, miközben a létszám csökkent.
Vágólapra másolva!

Áprilishoz képest az ipari termelés 3,2 százalékkal növekedett májusban - derül ki a KSH pénteken közzétett részletes ipari jelentéséből, amely megerősítette az egy héttel ezelőtt közzétett előzetes adatot.

Bár a havi növekedés kedvező, de éves szinten vegyes számokat produkált a szektor, nem látszik a jelentős kiugrás. 2011 májusához képest az ipar teljesítménye 0,4 százalékkal mérséklődött, a munkanaphatástól megtisztított index azonban 1,9 százalékkal emelkedett. A termelés az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal csökkent - áll a KSH elemzésében.

A járműgyártás és a húsipar jól szerepel

Az ipari export 2012 első öt hónapjában 0,1, májusban 1,7 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Májusban a feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alág közül a mintegy három tizedét képviselő járműgyártás kivitele jelentősen, 11,6 százalékkal nőtt. A komolyabb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 9,1 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában. Az iparág szakágazatai közül a legjobb teljesítményt - több mint 18 százalékos növekedéssel - a közúti gépjármű gyártása nyújtotta. A járműgyártás jó szereplésében feltehetően szerepet játszott a kecskeméti Mercedes-gyár termelése.

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy az ágazat másik meghatározó alágazata, a feldolgozóipari exportban egyötöd súlyú számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését: az export ebben a körben közel 5 százalékkal csökkent. Az alágazat gyártása pedig 14,2 százalékkal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése következtében. A harmadik legnagyobb alágazat, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása jelentősen, 12,4 százalékkal emelkedett, nagyrészt a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény alágazat termelésbővülésének köszönhetően; egyúttal az alágon belül a szakágazatok kétharmadában is növekedés következett be.

Májusban a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,1 százalékkal visszaesett 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 4,3, az új belföldi rendelések 3 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére a korábbi rendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal bővült tavaly májushoz képest. A KSH-jelentés szerint az év első öt hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1 százalékos növekedése a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,7 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be.