Eladó lesz az MKB

Vágólapra másolva!
2015-ig kell értékesítenie az MKB Bankot a BayernLB-nek. A bajor banknak egy korábbi állami támogatás miatt kell megválnia az MKB-tól.
Vágólapra másolva!

A BayernLB bajor tartományi banknak 2015-ig értékesíteni kell a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt.-t, de ha nem sikerül megfelelő áron eladni a magyar leánybankot, akkor haladékot kaphat az Európai Bizottságtól (EB) - írta szerdán a Financial Times Deutschland (FTD).

A német üzleti lap felidézte, hogy a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a pénzügyi válságból. Az egyezség szerint a BayernLB-t karcsúsítani kell, az alkalmazottak számát több mint 5 ezerrel kell csökkenteni, a bank mérlegfőösszegét pedig 2015 végéig 100 milliárd euróval 200 milliárd euróra kell leszállítani. Az állami támogatás felét 2019-ig kell visszafizetni.

A bizottság azért nem szabott meg szigorú határidőt az értékesítésre, mert "bankot manapság nemigen lehet eladni" - írta az FTD. Markus Söder bajor pénzügyminiszter a lapnak azt mondta, hogy az EB "az időtényezőt tekintve nagy rugalmasságot biztosított az MKB értékesítéséhez". A BayernLB a második legnagyobb úgynevezett tartományi bank, vagyis olyan bank, amelynek fő tulajdonosa valamelyik német tartomány. A cég 1994 óta tulajdonos az MKB-ben, a részesedése 95,23 százalék.