Egy tucat bank manipulálhatta a kamatokat

Vágólapra másolva!
Tovább terjed a bankbotrány, amely a brit Barclays pénzintézet körül robbant ki. A brit kormány szerint világszerte 10-14 bank is részt vehetett a referenciakamatok manipulálásában.
Vágólapra másolva!

Amerikában és az Európai Unióban a hatóságok egy tucat nagy bank esetében vizsgálják, hogy többek között brit, német és svájci pénzintézetek évekig manipulálták-e a kamatokat. "Világszerte 10-14-re tehető azoknak a nagy bankoknak a száma, amelyek részt vettek a kamatok manipulálásában" - mondta a Handelsblatt német napilap keddi számában a brit pénzügyminisztérium piacszabályozásért felelős államtitkára. Mark Hoban szerint a brit Barclays banknál kipattant ügyben más uniós országok pénzintézetei mellett amerikai és japán bankok is érintettek lehetnek.

A vádak miatt már lemondott a Barclays elnöke, majd két nappal később visszalépett Bob Diamond, a Barclays vezérigazgatója is. Ha a feltételezések igaznak bizonyulnak, más magas rangú bankképviselők is követhetik őt. Pillanatnyilag azt vizsgálják a hatóságok, hogy 2005 és 2009 között valóban hamis adatokkal manipulálták-e a bankok a Libor dollár-referenciakamatot és az Euribor euró-referenciakamatot.

A Libor manipulálásának azért van nehezen túlbecsülhető jelentősége, mert a kamatláb aktuális értékétől a Wall Street Journal amerikai üzleti lap szerint a világon több mint 800 ezer milliárd dollárnyi hitel és értékpapír kamat-, illetve árfolyamszintje függ - köztük magyarországi devizahiteleké is. Hogy Magyarországon is károsodtak-e vállalatok vagy magánszemélyek a feltételezett manipuláció miatt, még nem világos.

Egy kis német magánbank - a frankfurti Bankhaus Metzler - viszont egy New York-i bíróságon már be is perelte a feltehetően érintett nagybankokat - az amerikai JP Morgan Chase-t, a Citigroupot, a Bank of Americát, a brit intézetek közül nemcsak a Barclayst, hanem az HSBC-t, a Lloydsot és a Royal Bank of Scotlandet is. Svájci bankokat (UBS, Credit Suisse) ugyanúgy perel a német magánbank, mint a legnagyobb német bankot, a Deutsche Bankot és a düsseldorfi WestLB-t. Friedrich von Metzler, a bank vezérigazgatója azt feltételezi, hogy a kamatmanipulációk által az ő bankházának az ügyfelei is szenvedhettek hátrányokat. A Deutsche Bank tájékoztatása szerint az Egyesült Államokban a botránnyal kapcsolatban több magánper is indult ellenük, amelyek mind korai stádiumban vannak.

Forrás: AFP/Carl Court
Bob Diamand, a Barclays Bank visszalépett vezére a meghallgatás után a brit parlamentnél

Az Európai Bizottság a botrány miatt a jövőben büntethetővé akarja tenni a kamatlábak manipulálását. Michael Barnier, a belső piacért felelős biztos már nemsokára be fog nyújtani egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, mondta a szóvivője. "Le kell vonnunk a tanulságot ebből az esetből" - folytatta a szóvivő.

Mark Hoban, a brit pénzügyminisztérium piacszabályozásért felelős államtitkára is keményebb fellépést követelt a kamatmanipulálók ellen. "Aki meghamisítja a piaci mutatókat, annak a börtönbe kell mennie", mondta Hoban a német Handelsblattnak. Ezenkívül fel akarja ruházni a brit hatóságokat azzal a joggal, hogy lehallgassák a bankárok telefonjait, megvizsgálják az e-mailjeiket és a facebookos és twitteres kommunikációjukat, hogy fényt derítsenek a lehetséges manipulációkra. Egy erre vonatkozó törvény Hoban szerint Nagy-Britanniában már az év végére életbe léphetne.

Mi az a Libor?

A londoni bankközi kamatláb (London interbank offered rate) azt mutatja meg, hogy az adott napon az egyes devizákban milyen kamaton képesek rövid futamidejű hitelt felvenni a bankok. A tizenhat pénzintézet, köztük a Barclays, által szolgáltatott adatokból, a szélső értékek kihagyásával, a Thomson Reuters minden délelőtt kiszámolja és helyi idő szerint 11:30-kor közzéteszi az átlagot, ez a Libor.

Magyarországon is van ilyen bankközi referenciakamat, a Magyar Forex Társaság által működtetett Bubor. A kiszámítása hasonlóan zajlik, szintén 16 bank szolgáltat adatot, és a szabályzat szerint, ha valamelyikük nem valós számokat közöl, felfüggeszthetik a tagságát. Az Euribor az eurózónára vonatkozó referenciakamat.