Csúszik az európai bankfelügyelet megalakítása

Vágólapra másolva!
A tervezett őszi időpont helyett csak 2013-ban alakulhat meg a közös és egységes európai bankfelügyelet. Ez azért lesz fontos, mert a rászoruló bankok csak az új felügyelet ellenőrzésével kaphatnak majd közvetlenül hitelt tőkefeltöltésre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik tagja, a német Jörg Asmussen szerint a közös és egységes európai bankfelügyelet csak jövőre alakulhat meg. Asmussen azt mondta a hét végén, hogy az egységesített bankfelügyelő az EKB lesz, de ezt a feladatkörét majd szigorúan el kell választani a pénzügy-politikai megbízatásától szervezeti és döntéshozatali szinten.

Az EU állam- és kormányfői a június végi csúcsértekezletükön állapodtak meg a bankfelügyelet egységesítésében. Az új intézmény megalakítását az őszre tervezték. "Több gyakorlati kérdést is meg kell oldani, ezért azt hiszem, hogy az európai felügyelet csak 2013 folyamán válhat teljessé" - mondta azonban most Asmussen.

A rászoruló bankok - mindenekelőtt a spanyolok - csak az új felügyelet ellenőrzésével kaphatnak majd közvetlenül hitelt tőkefeltöltésre az euróövezeti mentőalapokból. Addig továbbra is csak a kormányok vehetnek fel kölcsönt az európai mentőalapoktól, akár a bankok feltőkésítésére is.