Bukni is hajlandóak a francia adósság vevői

Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontra süllyedt a francia kincstárjegyek hozama, és első alkalommal értékesítettek rövid lejáratú kincstárjegyeket negatív hozamokkal Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Franciaországban első alkalommal negatív hozamokkal értékesítettek 13 és 24 hetes lejáratú állampapírokat hétfőn. A 13 hetes lejáratú papírokból 3,6-4 milliárd eurónyit kínált megvételre a francia államadósságot kezelő Agence France Trésor (AFT).

A több mint 9 milliárd eurós keresletből végül 3,917 milliárd eurónyit fogadott el az AFT. A papírokra átlagosan mínusz 0,005 százalékos kamatot fizet a francia állam, vagyis ténylegesen a befektetők a kötvény névértékénél kevesebbért adnak kölcsönt Franciaországnak. A legutóbbi kötvényaukción még 0,048 százalék volt a 13 hetes lejáratú állampapírok átlagos hozama.

A 24 hetes, decemberben lejáró államkötvényekből csaknem kétmilliárd eurónyit adott el az AFT. Ezek után is a befektetők fizetnek kamatot, miután az árverésen mínusz 0,006 százalékos átlagos hozam alakult ki. A legutóbbi árverésen még több mint 100 bázisponttal többért, 0,096 százalékos hozamért keltek el a 24 hetes francia kincstárjegyek.

Történelmi mélypontra süllyedt a csaknem egyéves, 50 hetes lejáratú francia kincstárjegyek hozama is. Ezekre lejáratkor átlagosan 0,013 százalékos kamatot fizet a francia állam. Franciaország a mostani árveréssel Németország és Hollandia után a harmadik olyan ország az eurózónában, amely negatív hozammal tud állampapírt értékesíteni.

A francia gazdaság a párizsi jegybank szerint 2012 első negyedévében stagnált, a másodikban pedig 0,1 százalékkal zsugorodott, a munkanélküliség több mint egy évtizede nem volt olyan magas, mint most, és a francia államadósság is nagyobb, mint eddig bármikor az ország történetében.