Gyorsan elhalt a 99 forintos dinnyeár

Vágólapra másolva!
A hétfői dinnyés sajtótájékoztatón kiderült, nincs 99 forintos rögzített ár a piacon. A kereskedelmi láncok és a termelők között létrejött megállapodás arról szól, hogy ameddig van magyar dinnye, árulják azt, és vegyék figyelembe az önköltségi árat. A CBA hétfőn már több mint 10 forinttal olcsóbban adta.
Vágólapra másolva!

Nincs ármegállapodás a dinnyéről. Arra kértük a kereskedelmi láncokat, amíg van magyar dinnye, addig árusítsák azt, és vegyék figyelembe az akciós árak kialakításakor a termelők önköltségi árát. Ebbe bele is mentek - mondta az [origo]-nak Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, fideszes parlamenti képviselő, aki Budai Gyulával, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárával és Mártonffy Bélával, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet főtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatót a dinnyepromócióról.

Ezzel szemben a múlt héten az Index a Vidékfejlesztési Minisztérium írásbeli tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy "az áruházláncok 99 forintos árat ajánlottak a dinnyetermelőket képviselő Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, valamint a Magyar Dinnyeszövetség tagjainak, mely ajánlatot a Terméktanács és a Szövetség is elfogadhatónak találta, így létrejött a megállapodás".

99, 69, 88

A korábbi, 99 forintos megállapodás meglétét alátámasztja, hogy vasárnap a budaörsi Tescóban, a budafoki Auchanban és a budapesti Lövölde téri Lidlben 99 forint volt kilója a magyar dinnyének. Ráadásul az Index szerint több CBA-egységben kitettek egy táblát, amelyen szó szerint ez állt: "Tájékoztatjuk Önöket, hogy a júliusi országos akcióban a görögdinnye 69 kg/ft-os áron lett meghirdetve. E helyett: A Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a Magyar Termelők segítése érdekében, kiváló magyar, jó minőségű görögdinnyét fogunk árulni 99 ft/kg-os áron".

Ehhez képest a hétfői sajtótájékoztatónak helyet adó CBA-ban már 88 forint volt a kilónkénti ár. Ezt az [origo]-nak elfogadható akciós árnak minősítette Simonka, aki az MTI beszámolója szerint a múlt héten azt mondta, a termelők szeretnék elérni a tavalyi átvételi árakat, ami a szezon végén bruttó, áfával növelt fogyasztói árként 95 forint körül alakulhat.

Az [origo] megkereste a Tescót és az Auchant, hogy mit szólnak a CBA 88 forintos árához, és valóban volt-e 99 forintos minimális árról megállapodás, de a Tesco jelezte, nem nyilatkoznak dinnyeügyben, az Auchan illetékesét pedig a cikk megjelenéséig nem sikerült elérni.

Dinnyekampány kormányzati segítséggel

Simonka nyilatkozatával összhangban nyilatkozott Budai Gyula is, aki az [origo]-nak elmondta, nincs ármegállapodás, együttműködés van, amely a magyar termelők érdekeit szolgálja. Ebben az agrárkormányzat szerepe, hogy 60 millió forinttal támogatja a magyar dinnye vásárlását és fogyasztását népszerűsítő kampányt. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem folytat senki ellen vizsgálatot a dinnyeügyben, csak tájékozódik a piaci helyzetről.

Budai arra reagált, hogy a GVH hétfőn közölte, a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor a termelők egyes érdekképviseleti szervezetei és a dinnyét forgalmazó egyes forgalmazók között. A témában később érkezett bejelentés, panasz a GVH-hoz, amely a szokásos módon tájékozódik az ügyben, amelynek keretében információt kér a fent említett magatartásról. Ennek alapján fog dönteni arról, hogy indít-e, és ha igen, mely vállalkozásokkal szemben eljárást a hivatal - derül ki a GVH-közleményből.

Budai Gyula arra a kérdésre, hogy miért terjedhetett el a 99 forintos kilónkénti minimum ár, azt mondta, az egyeztetéseken szó volt arról is, hogy a tavalyi árnál ne legyen alacsonyabb az ár. "Sokan megnézték a tavalyi árat, az 99 forint volt" - tette hozzá. Arra kérdésre, hogy más ágazatok vagy termékek is számíthatnak-e hasonló támogatásra, és lesz-e hasonló promóciójuk, Budai azt mondta, hogy a fagy komoly gondokat okozott a barack- vagy almatermésben, de jelentős piaci gondokról nincs szó. Hozzátette: a húságazatban akadnak problémák, ezért a VM megkezdte az egyeztetést, hogy a piaci feszültségeket orvosolja.