Beruházás nélkül növekedés sem lesz

Vágólapra másolva!
Az állami hitelek olcsóbbak, mint a piaciak, így a vállalkozások inkább csak ezek iránt érdeklődnek. A beruházási hitelek iránt viszont alig, ami azt jelzi, hogy a második félévben sem futnak majd fel a beruházások.
Vágólapra másolva!

Az év második felében sem növekszik majd érdemben a beruházások mértéke, erre utal, hogy az első félévben nem növekedett a beruházási hitelek iránt érdeklődő vállalkozások igénye. A K&H Bank közleménye szerint csak a 2008 óta jellemző trend folytatódott. A beruházások nélkül a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés sem tud jelentős lendületet venni.

Huszár Róbert, a bank vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője szerint a hitelek közül a refinanszírozott hitelek a legnépszerűbbek, amelyek a normál piaci kamatozású hiteleknél 1,5-2 százalékponttal alacsonyabb kamatot kínálnak. Ezeket a hiteleket rendszerint külföldi vagy magyar forrásból, állami hitelezők biztosítják.

Huszár Róbert szerint az Eximbank és az Európai Beruházási Bank által nyújtott euróhitelek a legnépszerűbbek. A vállalatok tőkéhez jutását segíti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elindított, Kombinált Hitel Garanciával nevű új program is, amelynek célja, hogy a pályázati forrás mellett bankhitelt is igénylő projektek elbírálása gyorsabban történjen.