Vágólapra másolva!
Az új jegybanktörvény elfogadása után nem csak az IMF-tárgyalások indulhatnak el, de egy jegybanki függetlenség miatt indított kötelezettségszegési eljárás is megszűnik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást - jelentette be pénteken Brüsszelben Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

Brüsszel a jegybanki fizetéseknek a kormány részéről egyoldalúan végrehajtott csökkentése miatt indított kötelezettségszegési eljárást. Az Orbán-kormány a jelenlegi elnök, Simor András hatéves ciklusának felénél, a jegybankot nem megkérdezve rendelte el, illetve fogadtatta el a jegybanki vezetők bérének havi 2 millió forint bruttó bérben történő korlátozását, ez pedig sérti az EU-ban védett jegybanki függetlenséget. Most erről döntött Brüsszel úgy, hogy a folyamatot lezárja.

A parlament péntek délelőtt fogadta el az új jegybanktörvényt, amely mindenben figyelembe vette az Európai Bizottság korábbi kifogásait. Az új törvény elfogadása után az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy az IMF-tárgyalások július 17-én indulhatnak Budapesten.

Vannak azonban olyan ügyek, ahol a kötelezettségszegési eljárás folytatódik. A bírák nyugdíjazása és az az adatvédelmi biztos posztjának megszüntetése miatt már tavasszal indított eljárást a bizottság. A cafeteria-rendszer átalakítása (SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány), valamint a plázastop miatt pár napja indult eljárás.