A piac is csak találgat, miért erős a forint

Vágólapra másolva!
A héten úgy erősödött a forint, hogy érdemi hírek nem befolyásolták a kereskedést. Megérkezett ugyan az IMF-delegáció, de ez a hír már senkit nem lepett meg. Az alacsony forgalmú forintpiacról a londoniak is kieshetnek, mert figyelmük inkább az olimpiára irányulhat majd.
Vágólapra másolva!

Négy forinttal lett olcsóbb az euró a héten úgy, hogy a kereskedést befolyásoló jelentős hír nem érkezett, csak az IMF-delegációja, amelyre viszont már lehetett korábban is számítani.

Kedden megkezdődött az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi missziója, amely feladata, hogy tárgyalásokat folytasson a kormánnyal a kért hitelkeretről. A július 25-ig Magyarországon tartózkodó delegáció elsőként tájékozódik, az érdemi tárgyalásokra később kerülhet csak sor.

Bár az IMF-tárgyalások indulása nyolc hónapja húzódott, a delegáció érkezésének híre a héten már nem hatott. A megkérdezett piaci szakértők nem láttak rá egyértelmű okot, hogy miért történt a forinterősödés, inkább csak találgattak. Abban viszont egyetértettek, hogy a nyárnak megfelelően alacsony a forgalom, ebben pedig könnyebb az árfolyamokat megmozgatni kisebb összegekkel is.

"Értelmetlen az IMF-tárgyalásokból levezetni a forint mozgását" - mondta Kolba Miklós, az ING devizakereskedője. Szerinte ugyanis nincs érdemi hír, egyedül azt tudja elképzelni, hogy a nagy befektetési alapok előbb tudnak meg információkat, mint a magyar szereplők, és ők léptek.

Hozzátette, hogy 286 forint alatt a "stopok megoldották a többit", vagyis azzal, hogy az árfolyam ez alá a szint alá került, sok befektető zárta a pozícióját forint vásárlásával, ami ráerősített az amúgy is javuló árfolyamra. Az a kevés forgalom, amit láttak a héten, a pozíciózárásokhoz kötődött.

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője szerint Magyarországról gyakorlatilag nincs érdeklődés a forintpiacon, a londoni bankházaktól van egy kevés, de az sem jelentős. Azt mondta, az olimpia tovább száríthatja majd a piacot egyszerűen azért, mert sok londoni kereskedő figyelmét a sportesemények kötik majd le, sőt egy-egy nagyobb ügyfelet ajándékként elvisznek majd versenyekre, meccsekre.

Azt mondta, szerinte az IMF-hírzárlat idejét, a hírek nélküli napokat ki lehetne használnia az államnak, mert három hét múlva újra elkezdődhetnek a bajok, ha rossz hírek jönnek (vagyis drágulhat az euró). Gondi szerint az MNB a jövő héten megpróbálkozhatna egy kamatcsökkentéssel, az adósságkezelőnek pedig nagyobb mértékben kötvényeket kellene kibocsátania.